e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chytré hlavy přinesly nové učebny

publikováno: 21.4.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Liběna Novotná

Sdílet: facebook twitter google+

Moderní učebny v těchto týdnech postupně otevírají základní a střední školy, které uspěly v loňském, již čtvrtém ročníku grantového programu Chytré hlavy, vyhlašovaném těžební společností Vršanská uhelná. Celková částka, určená na podporu vzdělávání na Mostecku, dosáhla 2 miliónů korun. Od zahájení projektu jde již o více než 6 miliónů korun.

Jako první realizovaly své projekty dvě spádové základní školy, v Hoře Svaté Kateřiny a ve Strupčicích. „O výběru projektů k podoře rozhodovalo ve 4. ročníku programu nejen veřejné hlasování. Pro tyto dvě školy jsme se rozhodli proto, že jsou důležité pro více obcí. To se týká zejména kateřinské základní školy, kterou navštěvují desítky děti z velké části horské oblasti,“ informovala vedoucí regionální komunikace Vršanské uhelné Liběna Novotná. V kateřinské základní škole mají od letošního roku k dispozici tři učebny s interaktivní technikou za 210 tisíc korun. Sto padesát dětí ze Strupčic, Hošnice, Vrskmaně a Malého Března se zase učí v moderně vybavené učebně přírodovědných předmětů za 130 tisíc korun.

„Mladé rodiny mají zájem o bydlení na horách. Kdyby nám ale chyběla škola, s dětmi sem nepůjdou. Proto je pro nás existence a vybavenost školy zásadní,“ připomněl význam pomoci těžební společnosti starosta Nové Vsi v Horách David Kádner.

Během dubna a května postupně nabídnou svým žákům a studentům lepší podmínky pro výuku další školy, které uspěly ve výběru mezi 24 přihlášenými projekty.  Největší díl z celkové částky si díky hlasování veřejnosti ukrojily mostecká ZŠ V. Talicha a VOŠ ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická a zdravotní škola Most, obě po 400 tisících korunách. Základní škola na projekt propojení klasické knihovny s elektronickou a střední škola na modernizaci učebny fyziky. Modernizovaný výukový a laboratorní areál biologie budou od letošního školního roku využívat v Podkrušnohorském gymnáziu Most.