e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj má jedenáct nových památek

publikováno: 21.3.2019, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Do nové turistické sezóny vstupuje na seznamu kulturních památek v Ústeckém kraji jedenáct nových staveb. Jejich výčet zahrnuje pestrou škálu staveb, mezi něž patří památky církevní,  technické či lidová i moderní architektura.

Mezi památkově chráněnými kostely se objevil například kostel svaté Kateřiny v Kněžicích na Lounsku či novogotický kostel Povýšení svatého Kříže v Radonicích nad Ohří. Průmyslové památky zastupuje areál sušárny a skladu chmele rodiny Zulegerů z roku 1913 v historickém centru Žatce. Zajímavým tipem na výlet je vyhlídkový pavilon Elbwarte u Děčína, který je součástí tzv. Císařské cesty, vzniklé na konci 19. století po skalách nad Děčínem. Na seznam se dostaly i velmi moderní stavby jako je například vlakové nádraží v Duchcově v tzv. bruselském stylu, postavené v 60. letech minulého století.

Mezi další zapsané památky se zařadila kaple Narození sv. Jana Křtitele v Kamýku u Litoměřic, náhrobek rodiny Holfeld ve Starém Jiříkově na Děčínsku, hospodářská usedlost a sýpka v Soběnicích na Litoměřicku, vila Antona Münzberga v Jiřetíně pod Jedlovou, výklenková kaple Encovany na Litoměřicku.

Foto: Národní památkový ústav Ústí nad Labem.