e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první jarní víkend 23. až 25. března

publikováno: 21.3.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Středeční tipy na víkend jsou zpátky! Užijte si první jarní víkend na akcích a výletech, které jsme pro vás našli. Většina z nich je naplněna nadcházejícími velikonočními svátky a oslavami jara.

Velikonoce v Zubrnicích
Nasát atmosféru tradičních Velikonoc můžete ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku, a to ve dnech 24. a 25. března. Návštěvníci se mohou těšit na velikonoční zvyky, zdobení kraslic, pletení pomlázek, pečení na sporáku. Zpívat a tančit v sobotu přijede folklórní soubor Dykyta z Krásné Lípy a v neděli Horačky. Pro děti zahraje v sobotu pohádku Divadlo Tondy Novotného a v neděli Divadélko Ondřej. Otevřeno je od 9,30 do 16,00 hodin.

Výstava kraslic
Tradiční výstava kraslic v kulturním domě v Libotenicích se koná o víkendu 24. a 25. března. Uvidíte paličkování a malování kraslic, zdobení perníků a výrobu perníků z forem. Výstavu zahájí dětský pěvecký sbor z Roudnice nad Labem, a to v 10,00 hodin. Po oba dny otevřeno do 16,00 hodin.

Světový den vody
Světový den vody můžete oslavit v sobotu 24. března v Roudnici nad Labem během prohlídky zdymadla. Kromě plavebních komor a velínu, bude připraveno inspekční plavidlo s krátkými plavbami po Labi. Těšit se můžete také na výstavu výtvarných prací dětí z ateliéru Výtvarka na téma Světového dne vody. Otevřeno bude od 10,00 do 15,00 hodin.

Vítání jara v Hrobu
Město Hrob pořádá v sobotu 24. března Vítání jara, a to od 14,00 hodin u restaurace Koruna, odkud vyjde průvod masek se sedmi zastávkami, s živou kapelou. V 15,00 hodin budou vyhodnoceny nejlepší masky a poté vás čeká vynesení Morany k potoku za město. V programu je též otevření nového hřiště v parku. Od 16,00 hodin začíná taneční rej maškar, tvořivé dílky, otevře se Krtkova jarní dráha a hrát bude Doubravanka. Chybět nebude občerstvení.

Labská stezka
Turistická sezóna na Labské stezce bude slavnostně zahájena 24. března v Děčíně na Smetanově nábřeží. Během dne budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet elektrokola, koloběžky, handbike trenažer, pro děti budou připraveny atrakce. Dospělí si můžou nechat zdarma seřídit své bicykly. Podrobnosti v článku Labská stezka zahájí sezónu v Děčíně.

Otevřené vinné sklepy
V sobotu 24. března máte možnost navštívit vinné sklepy v severních Čechách. Od 9,00 do 19,00 hodin (nebo do vypití sklepa, jak upozorňují pořadatelé) budou otevřena vinařství Johann W. v Třebívlicích, České vinařství Chrámce, Vinařství Němeček a Hlava v Březně u Chomutova a Vičické vinařství Mikulášek. V kterémkoliv z míst vás vybaví za 250 Kč skleničkou, mapou, vodou, žetony a volnou jízdenkou na kyvadlové autobusy. Pojedou též kyvadlové autobusy z Roudnice, Litoměřic a Lovosic. Podrobnosti na fb profilu akce.

Malá velikonoční dílna
V sobotu 24. března od 14,00 do 17,00 se v návštěvnické místnosti teplického zámku uskuteční pro malé i velké Malá velikonoční dílna. Přijďte si s dětmi vyrobit veselé dekorace a potěšit se s živými mláďátky. Vstupné 20 Kč.

Vítání jara
Vyžeňme zimu z Krušných hor – zní podtitul vítání jara na Horním Hradě u Stráže nad Ohří. Chybět proto nebude v sobotu 24. března zdobení Morany a vhození do Hornohradského potoka. O hudbu se bude starat Pepa z Depa, děti čeká jarní dobrodružná hra, zatančí Less clay a vystoupí kejklíři ohnivého divadla Ignis. Program doplní tvořivé dílny a jízdy na konících. Otevřeno od 11,00 do 17,00 hodin, vstupné dítě 100 Kč, dospělý 150 Kč, rodina 450 Kč.

Loutkářská přehlídka
Krajská přehlídka amatérských loutkářů se koná v sobotu 24. března v loutkovém divadle v Lounech. Program začíná v půl desáté a během dne uvidíte čtyři pohádky (od 9,30, 11, 14 a 16,30 hodin). Vstupné 30 Kč, rodinné 100 Kč.

Velikonoční kuřátka
V Lounech se můžete přijít podívat také do Oblastního muzea, kde jsou pro děti připravena od 20. března až do 6. dubna živá velikonoční kuřátka. Akce je součástí výstavy Jarní lidové zvyky, o níž se dočtete v tomto článku. https://www.e-region.cz/magazin/27022018-lounske-muzeum-ozivi-stara-remesla-a-lidove-zvyky

Ježíšův příběh
Připomenout si příběh Ježíše Krista od vjezdu do Jeruzaléma po ukřižování můžete na květnou neděli 25. března v kostele svatého Václava v Radíčevsi u Žatci. Představení s hudbou a textem Martina Pachnera začíná v 16,00 hodin, vstupné dobrovolné.

Jarmark ve Staré papírně
Ve Staré papírně v Žatci, pobočce regionálního muzea, se od 21. do 24. března koná velikonoční jarmark. Ve všední dny bude otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin, v sobotu od 13,00 hodin. Nakupovat můžete velikonoční dekorace, keramika, šperky, svíčky, koření, program doplní tvořivé dílny.

Tvoření v botanické
O víkendu 24. a 25. března pořádá jarní tvořivé dílny botanická zahrada v Teplicích. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin. Kromě květinových dekorací a zdobení kraslic se můžete těšit na malování na hedvábí. 

Autoshow
Sedmá mostecká Autoshow zahajuje motoristickou sezónu na mosteckém autodromu. Soutěž amatérských jezdců se koná v neděli 25. března. Více se dozvíte v článku The Most Challenge vstupuje do čtvrtého ročníku s novými pravidly.

Velikonoční jarmark
V neděli 25. března se koná jarmark před městským úřadem v Krupce. Začíná ve 12,00 hodin, čekají vás prodejní stánky, pouťové atrakce a také vynášení Morany. Pro děti budou připraveny dílny a vystoupení krupských mateřinek Jaro v poezii.

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí.