e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sezónu Dolního Poohří zahájí Ohřinka s Hopíkem

publikováno: 21.3.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Symbol chmelařského Žatce skřítek Hopík a pohádková postavička Ohřinka odstartují společně další turistickou sezónu v Dolním Poohří. Stane se tak první dubnový den v Žatci. Program nabídne zábavu pro děti i dospělé, vstupy na chmelařské atrakce zdarma i křest nových publikací o Dolním Poohří.

Oslavy, které pořádá Destinační agentura Dolní Poohří, se budou odehrávat na náměstí Prokopa Velkého v Žatci, v centru historických chmelařských staveb, které kandidují na seznam světového dědictví UNESCO. Spolupořadateli zahájení jsou letos Chrám Chmele a Piva, Chmelařské muzeum a město Žatec.

„Hlavními postavami zahájení v neděli 1. dubna budou naše Ohřinka a žatecký Hopík, dorazí i Ohřínek a víla Egerie,“ vysvětluje ředitelka Destinační agentury Libuše Novotná Pokorná.  Akce vypukne ve 13 hodin nástupem Chmelobrany včetně její dětské skupiny. Historickým klíčem otevřou zástupci města Žatce a Chmelobrany Chmelový maják a zahájí tím jeho novou návštěvnickou sezónu. Součástí zahajovacího ceremoniálu bude též křest nových turistických publikací, které vydává Destinační agentura Dolní Poohří.

Po hudebním vystoupení  žatecké folkové skupiny TFC bude připravena kuchařská show  Věry Bauerové z libochovické restaurace Pamplona. „Všechna připravovaná jídla budou souviset s chmelem či pivem a jejich ingredience budou velkým překvapením. Vařit se bude na pivu ze Žateckého pivovaru,“  prozrazuje Libuše Novotná Pokorná. Kromě toho bude restaurace Chrámu Chmele a Piva po celý den točit zelené pivo a dobroty nabídnou i stánky s regionálními produkty z Poohří. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet originální pivní šlapohyb – pojízdnou hospodu Chmelobrany, poháněnou silou pijáků. „Atrakcí, která v Žatci ještě nebyla, se jistě stanou dva historické kolotoče. Zájemce bude vozit také kočár s koňmi,“ dodává ředitelka Destinační agentury. Chmelařské muzeum vystaví unikátní pivní betlém. Otevřeno bude, stejně jako v Chrámu Chmele a Piva, zdarma.

Během odpoledne se budou moci návštěvníci zaposlouchat do hudebních vystoupení skupiny TFC a divadelní ansámbl Bezevšeho potěší děti představením Z pohádky do pohádky. Program bude končit přibližně kolem páté hodiny.