e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Památky otevřou své brány na Velikonoce

publikováno: 21.3.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přestože turistická sezóna začíná až s prvním dubnem, většina zámků a hradů v regionu otevře své brány již během velikonočních svátků. Podívejte se, co nabídnou první návštěvnický víkend a jaké novinky chystají.

Zámek Nový Hrad
Zámek v Jimlíně na Lounsku se po zimní předstávce otevře v neděli 27. března, kdy bude připraven velikonoční program (podrobnosti v Tipech na víkend ve středu). Přístupný bude též na Velikonoční pondělí. Kromě běžných prohlídek vás nyní čekají dvě výstavy - jedna věnovaná Milešovu a druhá Českému rybářskému svazu. Do konce dubna bude pak zámek otevřen o víkendech od 9,00 do 16,00 hodin a od úterý do pátku od 10,00 do 15,00 hodin. Od května pak bude otevřeno již do 17,00 hodin. Ještě v dubnu můžete vidět na zámku film v rámci festivalu Jeden svět (7. dubna od 19,00 hodin), první velkou akcí na zámku bude Rybářský den na Novém Hradě 30. dubna.

Zámek Stekník
Trochu zapomenutý zámek na Žatecku bude otevřen už od Velkého pátku 25. března, a to včetně Velikonočního pondělí od 10,00 do 15,30 hodin. Během dubna pak bude otevřeno o víkendech ve stejných časech. V prvních dnech se můžete těšit na velikonočně vyzdobé interiéry. První významnou budou netradiční prohlídky na Mezinárodní den památek 16. dubna. O víkendu 11. a 12. června zámek Stekník chystá speciální komentované prohlídky rozkvetlých růžových terasových zahrad.

Zámek Jezeří
Také Jezeří se otevře již na Velký pátek 25. března a bude otevřen až do pondělí 28. března od 10,00 do 16,00 hodin. V dubnu pak bude otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin o víkendech.

Zámek Ploskovice
Od 23. do 27. března je na zámku otevřena Velikonoční výstava, a to od 10,00 do 16,00 hodin. Zámek bude otevřen také na velikonoční pondělí a poté standardně o víkendech. Podle informací Národního památkového ústavu letos na zámku Ploskovice otevřou kavárnu se zázemím pro návštěvníky. Tradiční velkou akcí budou červnové Keramické dny.

Zámek Duchcov
Největší lákadlo Duchcova - Giacomo Casanova, se na zámku probudí akcí v pátek 25. března (podrobnosti o netradičních prohlídkách v dnešním článku). Až do konce dubna bude otevřeno o víkendech od 10,00 do 16,00 hodin. Novinkou zánmku bude vová stálá expozice nazvaná Okouzlení antikou, která se otevře na začátku června.

Zámek Krásný Dvůr
Zámek přivítá sezónu v sobotu 26. března velkým pohádkovým programem, který zahrnuje například prohlídky pro děti či jarmark. Podrobnosti také ve středečních Tipech na víkend. Otevřeno však bude již od pátku 25. března a také výjimečně v pondělí 28. 3., vždy od 10,00 do 16,00 hodin. V dubnu pak bude otevřeno o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin. Mezinárodní den památek tu budou slavit 17. dubna. Největší událostí roku na Krásné Dvoře bude červnové otevření novogotického templu, který prošel náročnou rekonstrukcí a bude sloužit jako rozhledna ale také prostor pro edukace a kulturní programy.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Kostel se pro veřejnost otevře již 25. března a otevřen bude do konce dubna od středy do neděle od 9,00 do 15,15 hodin, v květnu pak o hodinu déle. Největší letošní akcí zřejmě bude květnová slavnost u příležitosti narození Karla IV. v areálu kostela.

A ještě jednu novinku nachystal Národní památkový ústav a jeho památky - do nové turistické sezóny vstupují všechny s novými weby, přizpůsobenými současným požadavkům, zejména na prohlížení v mobilních zařízeních. Poněkud nevýhodou je, že některé weby ještě nejsou dostatečně naplněné kvalitním obsahem.

Informace o památkách můžete najít v naší rubrice Kultura, sport, turistika.

 

Na fotografii: zámek Stekník.