e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první jarní víkend – 23. - 25. března

publikováno: 21.3.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jarní počasí již láká na výlety. A protože i astrologicky už dorazilo jaro, začneme pro vás opět připravovat oblíbené Tipy na víkendy. První jarní víkend je na akce ještě trochu skromný, s blížící se turistickou sezónou jich ale začne přibývat. Tentokrát vás pozveme na dva hrady, trhy, velikonoční výstavy a ještě i na hory.

Oslava jara
První ročník Hradního jaroslavení se koná v sobotu 24. března na nádvoří i ve vnitřních prostorách Litoměřického hradu. Návštěvníky čeká den ve znamení Velikonoc, dále vystoupení folkové skupiny Kantoři, máchovské divadelní skeče v podání Divadélka na dlani i povídání o tradici Velikonoc s proboštem Svatoštěpánské kapituly. Děti si mohou prohlédnout staročeské hračky či výrobu kraslic, vidět při práci kováře a košíkáře a samy si vyrobit ruční papír. Nebudou chybět ani tradiční velikonoční pochoutky a česká vína. Vše doplní množství prodejních stánků s řemeslnými výrobky. Program potrvá od 10,00 do 17,00 hodin. Více o hradě se dozvíte zde.

Rozloučení se zimou
Ski areálu Klínovec sever v Krušných horách pořádá v neděli 25. března jako rozlučku se zimou zábavnou soutěž Supercross 2012. Ve speciálně upravené "crossové" trati s malými skoky a překážkami, směrem z kopce, ale i do kopce si to mohou mezi sebou rozdat  mladí lyžaři na běžkách. Soutěž je pro všechny odvážné závodníky a je vypsána pro věkové kategorie 7-16 let. Soutěžit se bude o medaile a o věcné ceny, startovné se neplatí. Registrace začíná v 8,00 hodin, od 10,00 hodin se jedou kvalifikační závody a od 13,00 hodin finále.

Farmářské trhy
Na severu Čech pomalu začíná sezóna farmářských trhů. První se koná také v Chomutově, a to v sobotu 24. března od osmi hodin. Kromě toho se koná už ve čtvrtek 22. března od 13,00 hodin trh v Ústí nad Labem u OC Fórum. V pátek 23. března od 10,00 do 17,00  hodin se koná trh v Ostrově nad Ohří na Mírovém náměstí. Následovat budou příští víkend i další města – třeba Most, Kadaň a Žatec.

Den otevřených dveří
Úpravna pitné vody v Holedeči na Žatecku pořádá třetí ročník Dne otevřených dveří. Akce pro nejširší veřejnost se koná 24. března od 9,00 hodin, a to u příležitosti Světového dne vody ve spolupráci se SČVaK Teplice.

Hauenštejnské vítání jara
S podtitulem Pojďme vyhnat zimu z Krušných hor se koná na hradě Hauenštejn u Stráže nad Ohří v sobotu 24. března od 11,00 do 17,00 hodin. Na hradě můžete  utopit Moranu, přivítat Vesnu, postavit mlýnek naděje na Hornohradském potoce, zacvrnkat si kuličky, zhotovit píšťaličku a pobavit se s Pouličním divadlem Viktora Breunreitera.

Velikonoční výstavy
S blížícími se velinočními svátky můžete navštívit první výstavy s touto tématikou. V Žatci v regionálním muzeu je již otevřena výstava Dejte vejce malované. Jak název napovídá, nabízí kraslice zdobené tradičními i netradičními technikami.  Součástí výstavy budou předváděcí akce od pondělí 26. března do pátku 30. března vždy od 9,00 do 16,00 hodin. Více se dozvíte v pozvánce.
Další výstava je otevřena v Botanické zahradě v Teplicích a nabízí pohled na oslavy Velikonec v různých koutek světa. Následující víkend se budou v zahradě konat také tvořivé dílny.
V úterý 27. března se pak otevře výstava Velikonce v galerii v Radničním sklípku v Litvínově, o předváděcích akcích vás budeme informovat v příštích Tipech na víkend.