e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Herec a fotograf Hynek Čermák bude vystavovat v Teplicích

publikováno: 21.2.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

„Žena není krásná, krása je žena.“ Glosa pochází z esejů filosofa Ladislava Klímy a je klíčová pro pochopení a otevření imaginárního prostoru, ve kterém se pohybují ženy fotografa Hynka Čermáka. Jeho výstava U pře rodu se otevře začátkem března v teplickém zámku.

"Autor vnímá a prezentuje ženu v její archetypální podstatě, žena je pro něj tajemná bytost a bohyně velkého gesta a pózy, současně alegorií věčného zrození, něhy, touhy, lásky, ale i představitelkou organického Erótu. Na fotografiích lze spatřovat bohatství těchto podob a vůní," říká o výstavě Hynka Čermáka její kurátor SvobodaP.

Expozice představuje především výběr z volné fotografické řady nazvané autorem U pře rodu, která vznikala v průběhu posledních dvou let. "Hynek Čermák se zařadil mezi přední fotografy, kteří do svých kompozic vkládají ženu-akt jako téma klasicky přitažlivé, avšak uchopené nepodbízivě osobitě," doplňuje kurátor.

Výstava v jízdárně teplického zámku se otevře vernisáží ve čtvrtek 3. března v 18,00 hodin a potrvá do 24. dubna. Muzeum je otevřeno od úterý do pátku od 12,00 do 17,00 hodin, o víkendech od 10,00 hodin. Výtěžek z prodeje fotografií bude věnován na podporu mladých žen s rakovinou prsu.

Hynek Čermák je znám především jako filmový a divadelní herec. Angažmá má v Dejvickém divadle v Praze a velmi často se objevuje ve filmech a na televizních obrazovkách. Hraje často drsné muže, například policistu v v seriálech České televize Rapl a Rapl 2, nebo zločince ve filmech Gangster Ka. Má za sebou také řadu komediálních rolí v seriálech Čtvrtá hvězda či Zkázka Dejvického divadla a Dabing Street, hrál též skladatele Antonína Dvořáka ve filmu Americké dopisy.

Foto: Dejvické divadlo, Alena Hrbková.