e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Seriál MOST! bojuje o Českého lva

publikováno: 21.2.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Mezi televizními projekty se o Českého lva bude ucházet loňský seriálový hit MOST! režiséra Jana Prušinovského. Nominace zveřejnila Česká filmová a televizní akademie. Vítěze se stejně jako v případě filmů dozvíme v sobotu 7. března.

"Zatímco filmy jsou do klání o České lvy zařazeny automaticky při splnění podmínek, které ukládá statut výročních cen, do televizních kategorií přihlašují své projekty vysílatelé. Letos přihlásily Česká televize, FTV Prima, HBO Europe a TV Nova celkem 14 projektů," vysvětluje Akademie. Z přihlášených pak akademici vybírají díla, která postupují do závěrečného souboje o Českého lva. Mezi seriály budou soupeřit vedle MOSTu také špionážní série z přelomového roku 1989 Bez vědomí z produkce HBO a komedie Zkáza Dejvického divadla České televize. V kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie soutěží příběh Klec režiséra Jiřího Stracha, komedie Nonstop lahůdky s Eliškou Křenkovou a Miroslavem Krobotem v hlavních rolí a hororová minisérie Vodník, všechny z produkce České televize.

Seriál MOST! se stal velkým fenoménem začátku loňského roku, celá řada jeho "hlášek" zlidověla a do Mostu se pořádaly zájezdy do restaurace Severka. Seriálu se snažil využít i magistrát při propagaci města. Osmidílný seriál byl výsledkem spolupráce scénáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského, již několikáté po sobě. Počet diváků a fanoušků seriálu s každým dílem stoupal a ten poslední vidělo 1,61 milionu diváků, což z něj učinilo nejúspěšnější seriál ČT za posledních pět let.

Slavnostní předávání 27. výročních cen České filmové a televizní akademie se uskuteční v sobotu 7. března v pražském Rudolfinu a sledovat ho můžete na ČT1.