e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava o prvorepublikových Teplicích v pondělí končí

publikováno: 21.2.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední možnost prohlédnout si v teplickém zámku výstavu, která přibližovala Teplice za první republiky, máte v pondělí 25. února. V 17,00 hodin vás výstavou provedou její kurátorky. Expozice byla vrcholem loňské výstavní sezóny v regionálním muzeu a nabízí unikátní pohled na život v Teplicích v letech 1918 až 1938.

Končící výstava k loňskému výročí založení Československa představuje přes 200 dochovaných  předmětů - reklamní cedule, inzeráty, plakáty, obrazy, pohlednice a fotografie, vše doplněné časovými osami, dobovým filmem a interaktivní laboratoří. Cílem výstavy bylo ukázat, jak se žilo v Teplicích v prvních dvou desetiletích existence samostatného československého státu. Reflektuje i specifika vývoje v pohraničí s převažujícím německým obyvatelstvem.

Návštěvníci ale mohou být i svědky rozvoje a prosperity Teplice ve dvacátých a třicátých létech 20. století. Přispívá k tomu i dobový film z roku 1929, zapůjčený z Národního filmového archivu, ve kterém je vidět lázeňské město Teplice plné usměvavých lidí, kteří korzují v lázeňských parcích, tančí při koncertech lázeňského orchestru a baví se houstnoucím automobilovým provozem. Nespočet exponátů připomíná nově vzniklé obchody, restaurace a hotely, výstavbu moderních domů i celých vilových čtvrtí. Nechybí ani aktivity kulturních, vzdělávacích, charitativních, uměleckých nebo sportovních spolků té doby. Koncem roku byla navíc výstava doplněna o dosud nezveřejněné fotografie z archivu dlouholetých majitelů teplického panství Clary-Aldringenů, pohledů na město Teplice a dalších dokumentů, jež se na výstavu původně nevešly.

Výstava v jízdárně teplického zámku končí v pondělí 25. února. Vstup na komentovanou prohlídku je volný.