e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Před vánočními svátky startuje lyžařská sezóna v Krušných horách

publikováno: 20.12.2018, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V Krušných horách se o posledním adventním víkendu před vánočními svátky rozjíždějí lyžařské vleky. Zatímco minulý víkend byl v provozu jen Klínovec a Alšovka, nyní už hlásí připraveno z dalších středisek. Upravené jsou též běžecké stopy. AKTUALIZOVÁNO V PÁTEK

První vlek (Poma) se rozjel ve středisku Klíny na Litvínovsku, v provozu je každý den od 9,00 do 16,00 hodin a poté od 17,00 do 20,00 hodin. Funguje také půjčovna lyží a lyžařská škola. Areál hlásí, že nadále zasněžuje, ale rozjezd lanovky a centrální sjezdovky zatím nedokážou provozovatelé odhadnout.

Na spuštění malého vleku je připraveno vše ve Skiareálu Mezihoří na Chomutovsku, kde leží asi 25 centimetrů sněhu. Stane se tak v sobotu 22. prosince, areál bude v provozu od 9,00 do 16,00 hodin.

V sobotu 22. prosince chtějí zahájit lyžařskou sezónu také v Českém Jiřetíně, dva vleky na sjezdovce U kostela budou v provozu vždy od 9,00 do 16,00 hodin. Letošní novinkou je zavedení čipových karet.

Od pátku 21. prosince bude v provozu jeden vlek a kratší sjezdovka v areálu Telnice na Ústecku.

Na Alšovce u Klášterce nad Ohří se podařilo zahájit sezónu již minulý víkend, v provozu byl měl být i tento. Začít zde chtějí večerním lyžováním v pátek 21. prosince od 17,00 hodin.

Na Boží hod, v úterý 25. prosince, plánuje otevřít sezónu také středisko Bouřňák na Teplicku, kde probíhá zasněžování. Areál bude v provozu od 9,00 do 16,00 hodin.

Skiareál Novako na Božím Daru se dvěma vleky, vhodný hlavně pro děti a začátečníky, je v provozu denně od 9,00 do 16,30 hodin. V sobotu 22. prosince se otevírá snowtubing, něco jako jízda sněhovým toboganem na vylepšené duši pneumatiky.

Nejlépe je na tom v tuto chvíli Klínovec, který už otevřel tři sjezdovky s délkou přes 5 kilometrů a v provozu jsou od pátku tři lanové dráhy. "V sobotu otevřeme jižní část areálu se sjezdovkou Jáchymovská obsluhovanou lanovou dráhou Prima Express a část areálu Neklid obsluhovanou lanovou dráhou Štikovka a vlekem VL500. Těšit se můžete i na novou sjezdovku Rondo, která propojuje Klínovec s Neklidem," informovali ve čtvrtek provozovatelé. Areál otevřen od 9,00 do 16,00 hodin. Na sjezdovkách leží více než půl metru sněhu.

 

Zatím jsou dobré podmínky také pro běžkaře. Na Lesné leží kolem 25 centimetrů sněhu a upraveno je 15 km pro klasiku i bruslení. Více než 40 kilometrů je k dispozici v okolí Klínů, na Mračném vrchu, Fláje Jihobřežní a Český Jiřetín. Nejlépe je na tom Dlouhá Louka, která aktuálně hlásí 64 km tratí na klasiku i bruslení. Upravené běžecké stopy jsou také v Adolfově u lyžařského střediska Telnice na Ústecku. Asi 12 kilometrů je od neděle upraveno na Alšovce u Klášterce nad Ohří.

Vzhledem k předpovídanému výraznému oteplení před vánočními svátky doporučujeme zejména u menších středisek ověřit jejich provoz těsně před cestou.

Foto: Pixabay.com