e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend 22. až 24. prosince

publikováno: 20.12.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kam na poslední předvánoční trhy? Kde si užít čekání na Ježíška? A co dělat o následujících vánočních svátcích? Spousta tipů na předposlední víkend roku 2017.

Předvánoční bohoslužba
V kostele Božího Spasitele v Podbořanech se v pátek 22. prosince od 16,30 hodin koná předvánoční bohoslužba s podtitulem Zapal svící a něco si přej.

Půlnoční mše
Obec Petrohrad a Psychiatrická léčebna Petrohrad zvou na půlnoční mši, která se uskuteční 24. 12. od 22,30 hodin v kapli sv. Vavřince v Petrohradě.
Skutečně o půlnoci začíná koncert v kostele svatého Ignáce v Chomutově, kde se představí pěvecké sbory z regionu, aby společně předvedly Rybovu Českou mši vánoční.
Půlnoční mše svatá na Štědrý den začíná v kostele svatého Michaela archanděla v Litvínově ve 21,00 hodin, následující vánoční svátky pak začíná mše vždy v 9,00 hodin.
V Lounech se konají půlnoční takto: v kostele sv. Mikuláše od 22,00 hodin, v kostele Církve československé husitské od 23,00 hodin.
V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Dolním Ročově začíná štědrovečerní mše ve 23,00 hodin. 
Půlnoční skutečně o půlnoci můžete zažít v kostele Povýšení svatého Kříže ve Vtelně u Mostu, ve 22,00 hodin začíná v kostele sv. Jiljí v Bečově, od 21,00 hodin v kostele svatého Augustýna v Lužici. V Mostě bude vánoční mše svatá v kostele svatého Václava v 9,00 a 16,00 hodin.
Na Prvním náměstí v Mostě se bude konat ekumenická bohoslužba ve 22,00 hodin.

Svatovavřinecký svařák
Zahřát se u horkého svařáku a přispět na dobrou věc můžete o adventních sobotách na náměstí v Kadani u vánočního stromu. Spolek přátel kostela svatého Vavřince v Želině podává svatovavřinecký svařák také v sobotu 23. prosince od 16,00 do 20,00 hodin.

Setkání s koledou
Na Štědrý den od 14,00 hodin se v kostele svatého Šimona a Judy v Hradišti u Postoloprt koná štědrovečerní koledování aneb setkání s vánoční koledou. Pořádá spolek Sport a Kultura Skupice.

Výstava betlémů
V kapli sv. Vavřince v Petrohradě na Podbořansku bude během vánočních svátků otevřena výstava betlémů. Těšit se můžete na nové betlémy všech možných druhů a barev. Výstava bude otevřena 25. a 26. prosince a poté ještě 1. ledna vždy v čase od 14,00 do 15,30 hodin.

Odpoledne ve skanzenu
Posedět na Štědrý den u ohně? Možné to bude od 12,00 do 15 hodin v Archeologickém skanzenu v Březně u Loun. Nabídne posezení u ohně, čaj, svařák, s sebou si vezměte cukroví a třeba i hudební nástroj.

Živý betlém na zámku
K tradicím Vánoc v Jirkově patří živý betlém na zámku Červený Hrádek. I letos se k jesličkám můžete přijít poklonit na Štědrý den od 11,00 hodin, poslední průvod začíná v 15,00 hodin, připraveny budou stánky s občerstvením. O následujících vánočních svátcích bude zámek uzavřen. V ostatní dny je pak otevřena interaktivní archeologická výstava pro děti Stroj času. Přístupná je od úterý do neděle od 10,00 do 16,00 hodin.

Biblický příběh
Na Štědrý den ve 22,00 hodin začíná v kostele Zvěstování Panny Marie v Duchcově oslava Vánoc s Divadlem M. Uvidíte biblický příběh o narození Ježíška s českými koledami a živý betlém.

Vánoční trhy
Vánoční trh s programem na náměstí 1. máje v Chomutově potrvá do soboty 23. prosince. Znovu se otevře poté v pondělí 25. prosince jako trh nazvaný Vánoční pohoda. Láká k setkání s přáteli u svařeného vína a občerstvení nebo na projížďky kočárem. Trh bude otevřen do 30. prosince od 13,00 do 18,00 hodin. V sobotu 23. 12. v 17,00 hodin se otevře městská věž v Chomutově (v 17,00 hodin), abyste si mohli prohlédnout vánoční výzdobu z výšky.
V Mostě na Prvním náměstí končí vánoční trhy v pátek 22. prosince v 18,00 hodin.

Živý betlém v Chomutově
Na Štědrý den můžete vidět na náměstí 1. máje v Chomutově od 11,00 do 15 hodin Živý betlém v podání agentury pana Stejného. 

Do muzea
Štědrý den můžete strávit též v muzeu. V budově chomutovské radnice je otevřena vánoční výstava včetně pohyblivého Fialova betlému a přístupná bude v neděli 24. prosince (a také na Silvestra) od 9,00 do 13,00 hodin.
Otevřeno bude též žatecké regionální muzeum, které aktuálně nabízí výstavu Když opadá listí aneb Zvyky a obyčeje našich předků, jejíž součástí jsou i betlémy. Na Štědrý den bude k vidění nový přírůstek – mýdlový betlém – více o něm v článku. Otevřeno od 13,00 do 17,00 hodin. 

Jízda lanovkou
V neděli 24. prosince bude v provozu lanovka z Krupky na Komáří Vížku. Pořadatelé vám nabídnou svařák, vyvezou vás nahoru a zase svezou dolů, a to od 8,30 do 13,00 hodin.

Vánoce v rokáči
V pátek 22. prosince se v rokáči na Vinohradech v Mostě koná tradiční předvánoční večírek mostecké kapely Cumbal. Start ve 20,00 hodin. Letos hostem Bazztaarklan. Ve stejný den koncertuje od 21,00 hodin v teplickém klubu Božák Xavier Baumaxa. V pondělí 25. prosince v mosteckém Rokáči Vinohrady vystoupí Wanastowi Vjecy revival, doprovodí je teplická Ethery. 

Vánoční řetěz
Vydejte se 24. prosince do Zámeckého parku v Teplicích (k opičkám) a pokuste se vytvořit živý vánoční řetěz a symbolicky obejmout Teplice. Sraz je v 11,00 hodin, následuje přesun do Prosetic k vánočnímu stromu pro betlémské světlo.

Hornický průvod
Velký hornický průvod završí adventní programu v saském Annabergu. V sobotu 23. prosince projde městem více než tisícovka účastníků v krojích z celého Německa. Začátek programu je ve 13,30 hodin a končí společným koncertem před hornickým kostelem svaté Anny. Více o programu Annabergu zde.

Vánoční zpívání
V kostele sv. Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku se na Štědrý den od 15,00 hodin koná Vánoční zpívání. Sbor bude řídit řídí K. Štolová a F. Bureš.

Sváteční bruslení
Chcete se před svátky trochu rozpohybovat? Co takhle bruslení! V Mostě u hotelu Casade už je otevřeno každé odpoledne venkovní kluziště. Stejně tak si můžete zabruslit každý den u nákupního centra Olympie v Teplicích. V sobotu 23. prosince od 15,15 hodin začíná hodina veřejného bruslení v hokejové hale v Klášterci nad Ohří. Na stejný den pak chystají večerní bruslení od 20,00 hodin na zimním stadionu v Lounech.

Vánoční běh
Další pohybovou aktivitu nabídne v neděli 24. prosince Vánoční běh v Lounech. Sraz u obchůdku Bamaja Food (Česká 152), ukončení registrací v 9,45 hodin, v deset rozcvička a start. Startovné 50 Kč. 

Další tipy můžete najít ve Speciálu Vánoce plné zážitků nebo je vyhledávejte v našem novém Kalendáři akcí.

Foto: Zámek Červený Hrádek.