e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj má nového hejtmana

publikováno: 20.11.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Novým hejtmanem Ústeckého kraje se dnes po prvním povolebním zasedání zastupitelstva stal podle očekávání komunista Oldřich Bubeníček. Jde tak o prvního porevolučního komunistického hejtmana v České republice. Hlasovalo pro něj 39 z 55 zastupitelů. O vládu v Ústeckém kraji se dělí KSČM a ČSSD.

Všichni zastupitelé složili na prvním zasedání slib a převzali osvědčení z rukou ředitele krajského úřadu. Po volbě hejtmana, jehož jméno bylo jasné prakticky po sečtení hlasů, zvolili zastupitelé i náměstky - za KSČM to bude Stanislav Rybák a za ČSSD bývalá hejtmanka Jana Vaňhová. Komunistům se tak nepodařilo prosadit myšlenku, že by sociální demokracie neměla do vedení nominovat lidi, kteří jsou spojeni s předchozím řízením a tedy i aféry při rozdělování dotací. V radě pak bude poměr sil 6:5 ve prospěch KSČM, i tam se objevují za ČSSD jména jako Fišera, který se na řízení kraje podílel i v minulosti.

"Z radních uvolněných pro výkon funkce připadl resort dopravy Jaroslavu Komínkovi (KSČM), kultura a památková péče Jitce Sachetové (KSČM), majetek, investice a ekonomika Ladislavu Drlému (KSČM), zdravotnictví statutárnímu náměstkovi Rybákovi. O školství se bude starat Jana Vaňhová, sociální věci a bezpečnost jsou resortem Martina Kliky (ČSSD), regionální rozvoj a cestovní ruch bude řídit Jan Szántó (ČSSD) a životní prostředí a zemědělství Arno Fišera (ČSSD)," informovala tisková mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Nejvíc hlasů v krajských volbách získala KSČM (25,26 %), strana si tak oproti minulým volbám výrazně polepšila o přibližně sedm procent. Významně ztratila dosud vládnoucí ČSSD - zatímco před čtyřmi lety vyhrála volby se ziskem třetiny všech hlasů, tentokrát je její výsledek poloviční (16,13 %). Stejný propad čekal také ODS, která tentokrát nedosáhla ani na 10 procent hlasů. O procento horšího výsledku (12,02 %) dosáhlo i sdružení Severočeši.cz. Nováčkem v zastupitelstvu naopak je Hnutí PRO!kraj s více než 8 procenty. Z výsledků tedy jednoznačně vyplývá, že obyvatelé nebyli s vládou Ústeckého kraje spokojeni a dali přednost buď novému uskupení (PRO!kraj) nebo dosud nevládnoucí straně (KSČM). Tvrdý propad naopak čekal vládnoucí ČSSD a ODS, s nimiž se za poslední léta pojila řada nepříjemných afér.