e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Salesiáni v Teplicích staví Živý dům

publikováno: 20.10.2020, kategorie: Pro děti, autor: Jana Švecová

Sdílet: facebook twitter google+

Salesiáni v Teplicích se pustili do svého dosud největšího projektu. Do roku 2024 chtějí vybudovat tzv. Živý dům - nové salesiánské centrum pro děti, mládež i rodiny. Podívejte se na první plány a vizualizace.

“Vracíme život do ruiny dětských jeslí v Teplicích-Trnovanech. Tento dům byl roky neobydlený a my se chystáme jej opravit, zrekonstruovat a oživit, zvelebit zahradu i vybudovat hřiště. V budoucnosti sem přestěhujeme naše aktivity ze střediska v Maršovské ulici,” vysvětluje ředitel teplických salesiánů Petr Kalas.

Dosud největší projekt salesiánů by měl být hotový do roku 2024, jeho náklady se budou pohybovat v desítkách milionů korun. “Jsem vděčná za reakce Tepličanů, kteří nám děkují, že zachráníme kus “starých” Teplic a obnovíme dům, který byl čtvrt století vybydlený. V budově už nyní probíhají některé práce, ale i akce, na kterých se seznamujeme s budovou a její historií. A samozřejmě se hodí jakákoliv pomoc - stačí zapsat svůj mail na www.zivydumteplice.cz,” podotýká ředitelka Salesiánského střediska Štěpána Trochty Vendulka Drobná.

Salesiáni jsou součástí nadnárodní „firmy“ působící ve 130 zemích světa. V Teplicích pracují již 30 let. První prostory pro děti otevřeli již v roce 1990 v Šanově. Salesiánské středisko zahájilo svůj provoz v Proseticích v roce 1999, o deset let později se rozšířilo i do Trnovan. Děti do střediska chodí na doučování, kroužky, jezdí na akce a tábory. Mládeži salesiáni pomáhají se studiem, hledáním práce a různými těžkostmi, které přichází s jejich věkem. Zkušenosti při výchově dětí nabízí i rodičům. Pro školy organizují programy na zlepšení vztahů ve třídách i prevenci proti šikaně. 

Salesiánské středisko je otevřené pro každého, kdo hledá ve volném čase zajímavou činnost. Služby střediska jsou levné, proto jsou dostupné i dětem a mladým lidem, kteří nemají moc peněz (děti z neúplných či vícečetných rodin, rodiny s nízkými příjmy). Více informací o činnosti salesiánů v Teplicích je možné najít na www.salesianiteplice.cz.

zivy_dum_teplice_srovnani.jpg