e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Říjnové výstavy II.

publikováno: 20.10.2012, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve druhé půli října se otevřelo či otevírá opět několik zajímavých výstav, na které vás zveme v druhém díle našich pozvánek. Retrospektivní přehlídka děl Pavla Kartáka byla zahájena v Teplicích. V Litvínově se chystá vernisáž fotografické soutěže a v Mostě výstava věnovaná skautingu. Přidáváme i pár tipů do Německa.

Kruh se uzavírá - je název výstavy sochaře a malíře Pavla Kartáka, pořádaná Regionálním muzeum v Teplicích u příležitosti jeho letošních významných narozenin. Navazuje na výstavu z roku 2004, kde se poprvé Pavel Karták představil nejen jako sochař, ale také jako vynikající malíř. Retrospektivní přehlídka téměř šedesáti obrazů, plastik a kreseb představí díla z uplynulých čtyřiceti let. Výstava byla v jízdárně teplického zámku zahájena 18. října a potrvá měsíc.

Fotografie, kresby a fotografiky představí v Poppelově výstavní síni v Duchcově Lenka Fischerová. Výstava, která je připravena v rámci XVI. ročníku sympózia Vznášení nad krajinou potrvá do konce října.

Výsledky čtvrtého ročníku fotografické soutěže Litvínov a okolí ve fotografii si můžete prohlédnout od konce října v městské Galerii Radniční sklípek v Litvínově. Vernisáž úspěšných fotografií a vyhlášení výsledků se koná 30. 10. od 18,00 hodin v galerii. Výstava potrvá do 9. listopadu.

Ke stoletému výročí skautského hnutí se vrací výstava v Oblastním muzeu v Mostě. Pořádá ji společně s Junákem v Mostě a nese název Století skautingu. Vernisáž se koná 23. října od 17,00 hodin v hlavní budově muzea a vidět ji můžete až do konce letošního roku od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin a o víkendu od 13,00 do 17,00 hodin.

Pokud zamíříte na výlet do Německa, můžete si prohlédnout mimořádnou výstavu v Muzeu saské úzkokolejné dráhy v Rittersgruenu, která je věnovaná 55. smutnému výročí zrušení železniční tratě mezi Ostrovem a Jáchymovem. Výstava potrvá do 4. listopadu a je otevřena od úterý do neděle od 10,00 do 16,00 hodin. Muzeum najdete jen kousek od hraničního přechodu v Božím Daru v městečku Breitenbrunn.

V německu vám můžete doporučit také novou výstavu Japonském paláci v Drážďanech. Více se o ní dočtete v článku Nová výstava v Drážďanech: Damašský pokoj v Japonském paláci. A pokud už budete v saské metropoli, zkuste také zajímavý střet lidových saských krojů a současných trendů v oblékání. Přísná pravidla stanovovala v minulosti, kdo, jaký kroj a při jakých příležitostech smí obléci. Sledujeme-li ale dnes současný styl v různých subkulturách – hiphop, punk, gothic, sport či bussines – najdeme tam podobně komplikované a striktní normy. Toto srovnání je tématem výstavy v Muzeu saského lidového umění v Jägerhofu, která trvá do 4. listopadu a je otevřena denně mimo pondělí od 10,00 do 18,00 hodin. Kde výstavu v Drážďanech najít, zjistíte na www.skd-museum/, kde získáte přehled o všech zajímavých drážďanských muzeích.

Většina z výstav z našich tipů Říjnové výstavy stále ještě trvá, stačí kliknout sem a získáte další tipy na zajímavé výstavy.