e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Melody Makers potřetí v Žatci

publikováno: 20.10.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Říjnem opět začíná divadelní sezona v Městském divadle v Žatci, jejíž součástí jsou i hudební večery. Hned první hudební večer v pondělí 24. října, bude ve znamení návratů do hudební minulosti. Do třetice všeho dobrého, v Žatci zahrají, zazpívají, zatančí a u publika zvítězí, Ondřej Havelka a jeho Melody  Makers. Přivezou nám „Písně krásné až k nesnešení“.

Jako vždy to bude cestování v čase, návrat do doby filmů S Vlastou Burianem či Oldřichem Novým do dvacátých až čtyřicátých let minulého století. Do doby, která se hemžila skladateli, zpěváky a muzikanty, z nichž se později stali, nejen jazzoví, klasici. Mnoho amerických šlágrů bylo převedeno do češtiny a hráno mnoha ansámbly. Písně v podobném duchu skládali i čeští skladatelé. I ty spolu s originály mají v repertoáru Melody Makers. Jsou mezi nimi písně takříkajíc ze zlatého fondu i ty, jež tvoří spíše jejich protipól. Právě na tomto kontrastu  je postaveno pásmo písní, které Ondřej Havelka vybral, aby ukázal, že i tehdejší jazz a swing byl pouze to, čemu dnes říkáme popmusic. Pouhá zábava. Jak podotýká Ondřej Havelka ve svém úvodním slově k tomuto pásmu, jsou písně, které nás nadchnou a jsou písně, které nás odzbrojí svou naivitou a hloupostí.

Kdo někdy viděl představení Melody Makers ví, že se je na co těšit. Nebude to jen odehrávání písniček. Už před představením vítají muzikanti diváky ve foyer, jak bývávalo zvykem. Během představení to mezi muzikanty srší humorem. Ondřej Havelka je bavičem v nejlepším slova smyslu. Zpívá, tančí, stepuje a vtipkuje, ale to vše je jen bonus k tomu hlavnímu. K hudbě samotné.

Hudbu první poloviny minulého století má perfektně nastudovanou a zmapovanou. Už jako malý poslouchal staré nahrávky jazzu a blues a od svých 22 let působil v OPSO Pavla Klikara. Po odchodu z něj založil v roce 1995 Melody Makers.

Ondřej Havelka si velmi zakládá na tom, aby to celé vypadalo, ba i znělo jako v časech, kdy swing a jazz byl ještě mladý, tak jako jejich autoři a interpreti. Dobová image je samozřejmostí, pokud to lze, hrají i na dobové nástroje a dokonce i zpívají do mikrofonů, které vypadají jako vrchol předválečné techniky. Sám hlavní protagonista se přiznal, že poslouchal kdysi nahrávku neznámého intepreta z třicátých let a překvapivě se v něm sám poznal. I kdybyste nevěřili na reinkarnaci, Ondřej Havelka vás svou šou určitě trochu nalomí.

Kdo se chce dobře pobavit, poslechnout si hudbu, která ani po třičtvrtě století nezapadla prachem, prostě okusit atmosféru meziválečných let, neměl by váhat a zavčas si opatřit lístek. Na vystoupení takového druhu neváhají do Žatce jezdit ani přespolní. Kdo nechce kupovat zajíce v pytli, může navštívit server You Tube a zadat Melody Makers. Nabídka je zde bohatá.

A pak už stačí jen v klidu a natěšen přijít 24. 59jna před půl osmou do Městského divadla v Žatci a pohodlně se usadit. Vše ostatní obstará Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.