e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pozvánka na třetí Veletrh komunitárních programů v Ústí nad Labem

publikováno: 20.10.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Zbyněk Šebesta

Sdílet: facebook twitter google+

Eurocentrum Ústí nad Labem a Zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu pořádají ve čtvrtek 22. října třetí ročník Veletrhu komunitárních programů v Ústí nad Labem s podtitulem „Nástroje Evropské komise na podporu mezinárodních projektů“. Veletrh je určen pro úřady komunální a regionální správy, univerzity, vzdělávací zařízení, výzkumné instituce, neziskové a příspěvkové organizace, asociace, agentury, komory, subjekty pracující s mládeží, zájmové spolky, podniky a další subjekty.

Na rozdíl od operačních programů (financovaných strukturálními fondy) jsou komunitární programy grantové programy, které poskytují neinvestiční podporu a spočívají v nadnárodní spolupráci subjektů z více členských států. Odpovědnost za provádění komunitárních programů nese ve většině případů Evropská komise. Pouze u vybraných programů (programy s nepřímým centralizovaným řízením nebo programy se sdíleným řízením) je část odpovědnosti přenesena i na vnitrostátní orgány. Skladba i obsah programů se průběžně modifikuje dle aktuálních priorit Společenství. Pro období let 2007 – 2013 navrhla Evropská komise vytvoření nové generace komunitárních programů, z nichž většina navazuje na programy úspěšně fungující ve stávajícím období.

Prostřednictvím komunitárních programů lze financovat mezinárodní projekty v mnoha oblastech, např. vzdělání, výzkum a technologický vývoj, podnikání, ochrana životního prostředí, rozvoj dopravní a energetické infrastruktury, kultura, ochrana spotřebitele, zdravotnictví a sociální věci. Mezi ty nejznámější komunitární programy patří například Celoživotní učení (s podprogramy Erasmus, Comenius, Grundtvig a Leonardo), Evropa pro občany, Progress, Mládež v akci, 7. Rámcový program ES pro výzkum a vývoj, CIP: Podnikání a inovace a Inteligentní energie pro Evropu.

Komunitární programy jsou naší veřejnosti méně známé než již zmíněné tématické a regionální operační programy (např. OP Lidské zdroje a zaměstnanost, ROP NUTS II Severozápad). Po skončení finančního rámce 2007 – 2013 však s největší pravděpodobností Česká republika již nedosáhne na strukturální fondy a komunitární programy budou jeden z mála možných zdrojů financování projektů z fondů EU.