e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Středeční noc literatury nabídne čtení na neobvyklých místech

publikováno: 20.9.2021, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na Mnišském dvorku, v jezuitské hrobce, na hasičské stanici, v ulicích města nebo na půdě - tam všude se bude ve středu 22. září číst. Nastává totiž Noc literatury. Našli jsme pro vás zajímavé programy v Chomutově, Jirkově, Lounech, Žatci a Kadani.

Současní autoři, netradiční místa a známé osobnosti: to je série veřejných čtení – Noc literatury. Projekt organizují Česká centra ve spolupráci s EUNIC Praha, zahraničními ambasádami v České republice a nakladatelstvím Labyrint. Cílem akce je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy. Letos se koná již 15. ročník.

Chomutov
Čtení bude probíhat každou půlhodinu od 19,00 do 21,00 hodin na pěti zajímavých místech. Projít a poslechnout si čtení můžete v jezuitské hrobce Kostela sv. Ignáce, která bude pro tuto příležitost výjimečně zpřístupněna. Číst se bude v kostele svaté Kateřiny, kavárně Café Rouge nebo v lapidáriu historické radnice na Mnišském dvorku, ve své pracovně vám přečte ředitelka chomutovského muzea.

Jirkov
Jirkovská knihovna v budově Kludského vily pořádá Noc literatury poprvé, program za hudebního doprovodu začne v 18,00 hodin. Poté je na programu přednes básní a čtení, čtou Igor Bareš, Lucie Kemrová, PaedDr. Jiří Roth.

Kadaň
Čtyři knihy, čtyři netradiční místa, to je noc v Kadani. Čeká vás čtení na půdě gymnázia (18,00 hodin), na hasičské stanici (18,25 hodin), v celách Státního okresního archivu (19,00 hodin) a v kolumbáriu kostela sv. Petra a Pavla (19,30 hodin).

Louny
Putování po zajímavých místech Loun čeká návštěvníky Noci literatury v tomto městě. Městská knihovna tu totiž přidává k akci čárku, tedy Noc Literatúry. Ukázky budou z knih současných evropských autorů, které knihovníci přečtou na netradičních místech. Sraz je v 18,00 hodin u knihovny. Na závěr čeká účastníky literární překvapení.

Žatec
Obkroužit centrum Žatce  můžete při čtení, pořádaném Městskou knihovnou Žatec. Korzovací část zahrnuje Mederův dům, Turistické informační centrum, knihovnu a Galerii Sladovna a koná se od 17,30 do 19,30 hodin. Kdo obejde všechna 4 čtecí místa, neodejde s prázdnou. V 19,45 hodin pak začíná scénické čtení ve Dvoře u Svatého Jakuba v podání spolku Opera Žatec.

Foto: Noc literatury v Chomutově, Česká centra.