e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Maribylu z Krušných hor pokřtila teplická léčivá voda

publikováno: 20.9.2019, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nej novinka Krušných hor pro rok 2019 - teplické Thermalium - si včera převzala vítěznou trofej. O ceně rozhodla v nultém ročníku hlasování široká veřejnost. Ředitel lázní při té příležitosti pokřtil termální vodou sošku Maribyly, patronky soutěže i celých Krušných hor.

thermalium_maribyla_2.jpgSoutěž vyhlásila letos poprvé Destinační agentura Krušné hory se svými partnery. Turisté i obyvatelé Krušnohoří nejprve nominovali a poté také vybírali nejzajímavější novinku v turistickém ruchu pro rok 2019. "Chtěli jsmr tentokrát nechat rozhodovat veřejnost, protože názory odborníků se mnohdy liší od toho, co očekávají od turistické atrakce návštěvníci," vysvětlila ředitelka Destinační agentury Eva Maříková. Absolutním vítězem nultého ročníku soutěže se stalo nově vybudované Thermalium v Lázních Teplice, které se otevřelo v závěru loňského roku. Komplex v lázeňském domě Beethoven využívá termální prameny a je otevřen nejen lázeňským hostům, ale široké veřejnosti. Více o jeho otevření jsme psali zde. "Lázně jsou tím, co proslavuje Krušné hory a náš kraj po celém světě. Přeji lázním spokojené návštěvníky, neboť naším cílem je, aby se do kraje vraceli," řekl během slavnostního předávání ceny náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Zdeněk Matouš. 

Na druhém místě skončilo znovuzprovoznění moldavské horské dráhy a na třetím rozhledna v ledvické elektrárně. "Ověřili jsme si, že veřejnost tyto novinky zajímají, takže už chystáme vyhlášení prvního ročníku," prozradila Eva Maříková. Možnost nominovat zajímavé novinky z oblasti cestovního ruchu budou mít lidé na začátku příštího roku, poté bude trvat tři měsíce hlasování. Nedostatku námětů se ředitelka agentury neobává: "Nemusí jít vždycky o tak velké projekty, jako byla stavba Thermalia. Lidé mohou nominovat novou slavnost, stezku, video nebo propagační materiál. Příkladem může být čtvrté místo naučné stezky po zaniklých důlních dílech v Lomu. Zdánlivě malý počin získal velkou popularitu u hlasujících."

Součástí slavnostního předání ceny vítězi byl také křest víly Maribyly - patronky soutěže Krušnohorská NEJ, ale i celých Krušných hor. Její sošku pokřtil termální vodou z bazénu ředitel Lázní Teplice Radek Popovič. Slavnosti se účastnil i architekt celé stavby vodoléčebného komplexu Petr Sedláček. "Je obrovský krok, že se lázně otevřely široké veřejnosti z Teplic a okolí. Je důležité šířit dobré jméno lázní nejen ve světě, ale také dovnitř, do města. Přispělo k tomu jistě nejen Thermalium, ale i oprava Lázeňské uličky," uvedl architekt.