e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 22. až 24. září

publikováno: 20.9.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou zářijový víkend plný směsice pestrých akcích – setkání škodovek, detektivní prohlídky muzea, hasičský festival, vinobraní, farmářské trhy, sokolnickou přehlídku...

Sraz škodovek
V sobotu 23. září se areál mosteckého autodromu promění v obrovskou výstavní plochu, kterou zaplní modely aut oblíbené značky tuzemského výrobce Škoda. K vidění budou škodovky různého stáří, od historických exemplářů přes auta v tuningové úpravě po nejmodernější žhavé novinky automobilky. Účastníci setkání majitelů a fanoušků škodovek se mohou těšit také na bohatý doprovodný program, spanilou jízdu a řadu soutěží o ceny. Přihlášeno už je přes stovka vozů od roku 1967. V Show/fun zóně si milovníci adrenalinu mohou vyzkoušet taxijízdu na sedadle spolujezdce v rallyovém voze. Auto Gallery nabídne promítání filmu Upír z Feratu, upoutávek zajímavých momentů ze seriálu závodů Octavia Cup a také besedu se členy české expedice Big Trip, která byla nejdelší cestou kolem světa osobním autem. O své zážitky se podělí i expediční skupina cestující po světě s vozem Škoda 100. Začátek v 9,00 hodin, program potrvá do 20,00 hodin. Více informací zde

Detektivní prohlídky
Netradiční prohlídky nazvané Za poklady Ústeckého kraje aneb záhada zmizelého exponátu se přesouvají do lounského muzea. Pátrání po ztraceném exponátu začíná každou půlhodinu od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné 60 Kč, zlevněné 30 Kč, rodinné 120 Kč. 

Mistr a Markéta
Docela velké divadlo v Litvínově otevře dvou dvaadvacátou divadelní sezónu premiérou hry Mistr Markétka na motivy románu Michaila Bulgakova. Premiéra se koná v pátek 22. září v Litvínově. Více o nové inscenaci v článku Litvínovské divadle začne sezónu hrou Mistr a Markéta

Jeřabinové slavnosti
Oranžové plody jeřábu, které každý podzim zbarví Krušné hory, se staly symbolem slavností v Nové Vsi v Horách na Litvínovsku. Jeřabinové slavnost, které ukončí letní sezónu, se konají v sobotu 23. září od 13,00 hodin. Tématem oslav bude nejen příroda Krušných hor a její podzimní úroda, ale také zpěv a zábava. Více o programu se dozvíte v článku Nová Ves v Horách přivítá podzim Jeřabinovými slavnostmi

O Černínech
Pokud vás zajímá historie, nabízíme 22. září v knihovně v Lubenci na Podbořansku přednášku kronikáře, pedagoga a historika Václava Špilara Černínové na petrohradském panství. Začátek v 18,00 hodin, pořádá občanské sdružení SOS Lubenec.

Den sokolnictví
Podzimní Den sokolnictví a lovectví se bude konat tuto sobotu 23. září na Horním hradě u Stráže nad Ohří. Sobota od 10,00 do 17,00 hodin bude plná seznamování s životem i výcvikem dravců. Při přednáškách a letových ukázkách vám představí sokolníci 20 druhů dravých ptáků a sov. Připravena je také celodenní hra pro malé i velké. Vypustit můžete dravce i z vlastní ruky. Vstupné dospělý 150 Kč, dítě 100, rodinné vstupné 450 Kč.

Prohlídka zámku
Ojedinělou možnost nahlédnout do uzavřeného zámku v Bílině nabídne sobota 23. září. Akci pořádá Spolek Bílina 2006, začátek je v 9,00 hodin.

Hasičský festival
Na jezeru Matylda v Mostě se v sobotu 23. září koná Hasičský festival. První ročník festivalu začne v 15,00 hodin. Představí se 20 družstev s technikou, ukázkami záchranných prací a soutěžemi, v programu jsou též vyhlídkové lety vrtulníkem. Závody hasičů budou probíhat od tří do pěti hodin, poté zahrají kapely Cumbal Most, Deviant Teplice a Vyvrcholením akce bude po setmění hasičská fontána. Vstup je zdarma.

Světla nad bunkry
Chomutovské muzeum na Kočičáku se připojí v sobotu 23. září k celorepublikové akci, která má za cíl připomenout vzepětí československého národa po mobilizaci v září 1938, během níž nastoupilo ke svým útvarům přes milion mužů. Připomene se rozsvícením světla nad symbolem naší republikové armády, a to nad pevnostmi v pohraničí i vnitrozemí. Proto i muzeum Na Kočičáku rozsvítí svou pevnost. Během  akce bude k vidění osvětlená pevnůstka a všichni příchozí mohou shlédnout i osvětlený interiér pevnůstky. Doplňkem budou malé prohlídky po noční pevnostní linii, promítání tématických filmů a posezení u táboráku. Začátek ve 21,00 hodin.

Mostecké rodinné ekohrátky
Tématem zářijových ekohrátem v Mateřském centru Barborka Most budou 23. září šikulové, tedy vyrábění a dílny. Pro malé šikuly a jejich rodiče je připraveno od 15,00 do 18,00 hodin vyrábění svíček, mýdel, tvořivé hry a také opékání vlastních buřtů. Akce je vhodná pro děti 3 - 7 let.

Pohádkový les
Pohádkově strašidelný les je název akce pro děti, která se koná v sobotu 23. září v Petrohradě. Sraz je v 17,00 hodin u Obecního úřadu v Petrohradě, dobrodružná trasa pro děti bude končit v myslivně, kde budete moci ochutnat dýňové speciality. Strašidelnému lesu předchází v pátek 22. září od 16,30 hodin dlabání dýní, které pak budou využité při trase pro děti.

Vinobraní
Letošní Svatováclavské vinobraní vypukne ve Františkánském klášteře v Kadani v sobotu 23. září. Čekají vás ochutnávky moštu, burčáku i vína i tradice spojené se sklizní, jako je třeba otevírání hory či ukázky zpracování hroznů. Příjemnou atmosféru v zahradách kláštera doplní cimbálová muzika. Každou hodinu budou probíhat prohlídky sklípku. V tombole je možné vyhrát klášterní víno, med či slivovici ze zdejšího ovoce. V rámci slavnosti budou probíhat i zkrácené prohlídky kláštera zdarma, vstupné na vinobraní je 50 Kč. 

Hudební setkání
Na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku se v sobotu 23. září koná šestý ročník Hudebního setkání, a to setkání s vážnou hudbou a mluveným slovem. Představí se klavírista Michal Mašek, kterého slovem doprovodí herec Josef Somr.

Podzimní farmářská slavnost
Farmářská slavnost se koná v sobotu 23. září v Žatci na náměstí Svobody, a to od 9,00 do 12,00 hodin. Farmářské trhy a doprovodný kulturní program doplní také soutěž o nejlepší jablečný výrobek. Lidé, kteří se chtějí se svým kuchařským či cukrářským výrobkem zapojit, musejí svůj výtvor odevzdat během dopoledne do stánku, v němž bude mít sídlo hodnotící porota. Ta ještě během slavnosti výrobky ohodnotí a vyhlásí vítěze. Doprovodný program pomohou vytvořit místní organizace a spolky, jako je hotelová škola, Chrám Chmele a Piva, Mateřské centrum Sedmikráska či Senior centrum. Tento program doplní dobová hudba a stánky s tradičními řemesly, výstava zemědělské techniky. 

Kroužkování ptáků
Rakovnický ornitologický spolek Fénix pořádá v sobotu 23. září Ornitologickou vycházku kolem Ohře spojenou s odchytem a kroužkováním ptáků. Odjezd je v 8,30 hodin z autobusového nádraží v Žatci do Libočan (spoj Žatec - Kadaň), poté 4 km podél pěšky podél řeky zpět. Čeká vás výklad a odchyt a kroužkování cca 30 druhů ptáků. Zájemci o vycházku nechť se spojí s pořadateli: tel. 608 301 387, e-mail: ros.fenix@seznam.cz.

Čas na úklid
Letní sezóna dala přírodě zabrat, říkají organizátoři projektu Ukliďme Česko. Proto vyhlásili podzimní úklidovou akci na sobotu 23. září (někde se ale akce konají i v jiný den, ověřte si datum). Zapojit se můžete v Mostě, v Malém Březně, Kozlech, v Nové Vsi v Horách, Chomutově, Kadani, v Lounech. Místo k úklidu si můžete snadno vyhledat pomocí mapy na webu www.uklidmecesko.cz

Rockový Most
V pátek 22. září od 21,00 hodin vystoupí v mosteckém Rokáči Vinohrady chomutovská kapela Pell mell a pražská hardrocková parta Continue.

Noční zámecká prohlídka
Zámek Valdštejnů Litvínov se v pátek 22. září otevře k večerním prohlídkám, zaměřeným na historii zámku i města. Mimořádně budou otevřeny také gotické sklepy. Začátek je v 19,00 hodin, konec o půlnoci, doporučujeme rezervaci na tel. č.: 603 151 600. Vstupné: děti, studenti 20 Kč, důchodci 30 Kč, dospělí 50 Kč, rodinné vstupné 90 Kč.

Běh naděje
Mimořádná humanitární nezávodní akce spojená s veřejnou sbírkou, zaměřenou na léčbu dětských nádorových onemocnění, se koná v sobotu 23. září v Lounech. Pořádá TJ Sokol Louny a ZŚ J. A. Komenského Louny. Prezentace účastníků je od 9,00 hodin u této základní školy v Pražské ulici.

Konec sezóny ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku ukončí v neděli 24. září turistickou sezónu. Od 14,00 hodin si můžete naposledy projít mlynářské muzeum i zařízení mlýna a také si od 14,00 hodin prohlédnout v provozu zdejší historický naftový motor.

Tvořivé odpoledne
Galerie Sladovna v Žatci pořádá v sobotu 23. září tvořivé odpoledne pro děti, tentokrát s origami. Začíná ve 14,00 hodin. Materiál a pomůcky budou k dispozici na místě, vstupné 20 Kč.

Foto: Autodrom Most.

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí.