e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Origami v zooparku

publikováno: 20.9.2011, kategorie: Výstavy, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvníci Podkrušnohorského zooparku mohou ve výstavní síni shlédnout kolekci starého japonského umění origami – technika skládání papíru ztvárňující např. květy, zvířata, předměty či šperky. Vytvořené modely bude možné obdivovat ve výstavní síni zooparku až do konce října letošního roku.

Modely zapůjčili  Radek Strýhal, Jakub Kozák, Radim a Ondřej Cibulkovi, Marcela Buřilová, Evžen  Dub, Jiří  Kánský, Jana  Březinová a Zbyněk  a  Vojtěch  Adamovi.  Část  exponátů  vytvořili na výstavu klienti kadaňského Domova pro seniory, kteří dokazují, že s výrobou origami se dá začít v každém věku. Výstavu připravila  Jana Březinová a Jakub Kozák (členové České origami společnosti) s podporou přátel origami.

Pokud vás výstava  zaujme, můžete si osvojit základní dovednosti na workshopu pořádaném u příležitosti oslavy Dne zvířat v sobotu 1. října. Věnovat se vám budou zkušení origamisté.

Počátky   origami  spadají  až  do 9.  století  našeho  letopočtu.  Skládanky  se  původně  věšely pro štěstí k malým dárkům. V průběhu staletí se origami vyvinulo ve zvláštní formu umění. Dodnes má většina skládaných tvarů svůj vzor ve světě zvířat a rostlin.