e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historický víkend v Annabergu-Buchholzi

publikováno: 20.8.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Matthias Förster

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu 22. až 24. srpna oslaví saské město Annaberg-Buchholz a jeho hosté zlatý hřeb jubilejního roku - 500. výročí Barbary Uthmannové, nejvýznamnější saské podnikatelky 16. století. Historické centrum města Annaberg se promění v historické kulisy a návštěvníky čeká hudba a divadlo, umění a kultura, středověk a stará řemesla.

Historické centrum města se představí ve středověké atmosféře. Ožije divadelními představeními na motivy hornictví, Barbara Uthmannová a reformace, Adam Ries, jeho dílo „Brotordnung“ a obchodování s prýmkami zcela v duchu 16. století.

Vyvrcholením jubilejního víkendu bude oficiální slavnostní akt 23. srpna od 11,00 hodin v kostele sv. Anny za účasti ministerského předsedy Stanislawa Tillicha. Neměli byste si nechat ujít svatební průvod Barbary a Christopha Uthmannových 23. a 24. srpna, vždy ve 14,30 hodin. Na své si přijdou i příznivci středověké hudby při vystoupení kapely Faun dne 23. srpna od 21,30 hodin. Kejklíři a muzikanti zajistí hudební doprovod v duchu středověku. 

Barbara Uthmannová se na annaberském náměstí ukáže v peleríně vytvořené z 3.300 stuh. Předmětem atraktivního divadelního představení „Živý hornický oltář“ je první velké znázornění hornictví v Sasku, proslulý annaberský hornický oltář. Historickou atmosféru vhodně doplní také setkání členů Evropského cechu věžníků a ponocných. Mezi náměstím a kostelem sv. Anny předvede 500 zručných rukou umění paličkování. K účasti na této prezentaci se přihlásily paličkářky z celé Evropy. Umění historických řemesel, např. pálení cihel z jílu, kamenické práce nebo výroba oblouků, bude k vidění na náměstí Unterer Kirchplatz u kostela sv. Anny. Tato část bude zajímavá především pro rodiny s dětmi. 

Na annaberském náměstí si nenechte ujít lázeňský dům, bylinné masáže, velkou městskou váhu, historickou chlebovou pec či ražebnu mincí. Pořádek zajistí žoldnéři. „Vzdorovité návštěvníky“ zavřou do klece, ze které se mohou vykoupit jen za „mírný milodar“.

Nová stálá expozice v muzeu Erzgebirgsmuseum nabízí možnost nahlédnout do života a díla Barbary Uthmannové. Slavnostní zahájení výstavy s názvem „Barbara Uthmannová z Annabergu – zapsala se do historie“ se uskuteční před slavnostním víkendem v pátek 22. srpna ve 14,00 hodin. Stálou výstavu doplní speciální výstava na téma „Krajky z česko-saského Krušnohoří“ ve stejném objektu.