e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Archeologické léto láká do skanzenu nebo ke starým hradům

publikováno: 20.7.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

"Vydejte se po stopách našich předků a navštivte s námi archeologické památky ve vašem okolí," láká Archeologický ústav Akademie věd ČR k netradičním letním zážitkům. Až do září pořádá komentované výlety ke zříceninám hradů, starým mohylám a hradištím. Navštívit můžete i archeoskanzen Březno nebo duchcovský zámek.

"Na všech výpravách Vás budou provázet zkušení archeologové, kteří Vás svým vyprávěním přenesou do dob dávno minulých," vysvětlují akademici. Během léta připravili 250 prohlídek na více než 80 známých i zapomenutých lokalitách. Vstup na prohlídky je většinou zdarma, stačí si vybrat v kalendáři a registrovat se k prohlídce.

V našem regionu vás čekají vždy o víkendu pravidelné prohlídky archeologických výzkumů ve skanzenu Březno. Navštívit můžete také zříceninu hradu Žerotín u Panenského Týnce na Lounsku (například 22. července nebo 5. srpna) nebo pozůstatky raně středověkého hradiště v Bílině (15. nebo 22. července, 12. srpna). Na zámku Duchcov se konají v rámci Archeologického léta komentované prohlídky expozice Okouzleni antikou, tedy zde proniknete nikoliv do české, ale antické historie. Prohlídky se konají 20., 22. a 28. července.