e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 22. až 24. července

publikováno: 20.7.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prázdniny jsou skvělá příležitost vyzkoušet si svou kreativitu. Nabídneme vám proto tento víkend několik tvůrčích dílen – třeba výrobu hraček ve skanzenu Stará Ves (na fotce), sochání z Ytongu v Žatci nebo výrobu placky v kadaňském klášteře.

Jam session na statku
Letní odpoledne na statku ve Smolnici na Lounsku bude patřit hudbě. Písničky Suchého a Ślitra zazní v podání Igora a Ireny Tausingerových a jejich hostů – tedy je možné se přidat, neboť jak praví organizátoři – léto je pro jam session jako stvořené! Začátek v sobotu 23. července v 16 hodin na statku čp. 4.

Noc světel
Večerní koncert při svíčkách v kostele – úžasný zážitek na vás čeká v sobotu 23. července v kostele svatého Jiljí v Libyni na Podbořansku. Od 21,00 hodin sestry Pavlíkovy zahrají romantické skladby při svitu loučí. Filip Vincůrek pak připravil pro účastníky neopakovatelný videomapping. Akci pořádá Sdružení na záchranu kostela svatého Jiljí, které chce zároveň během akce oslavit konec plánů na vybudování úložiště jaderného odpadu na Podbořansku.

Sochání v zahradě
V sobotu 23. července pořádá Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci výtvarnou dílnu pod širým nebem, kde se bude pracovat s neobvyklým materiálem - tvárnicemi Ytong. Probuďte v sobě sochaře a odneste si jedinečné umělecké dílko. Sochání začíná v zahradě Křížovy vily ve 13,00 hodin. Více v článku.

Fesťáček letňáček
Příznivci country a folku mohou vyrazit na pohodovou akci, Fesťáček letňáček - v Letním kině Chomutov v sobotu 23. července. Zahájí ho v 17,00 hodin místní matadoři, klasickou country reprezentující Makovec. Fesťáček opět nabídne vystoupení dalších dobře známých domácích kapel (Pardálové - country, Album - bluegrass) i méně známých hostů. Svou původní tvorbu ve stylu alternative-folk představí chomutovsko-žatecké trio 3K+M a zazní i folková klasika - pražské uskupení DOTrio se zaměřuje na tvorbu kanadských a amerických písničkářů z 60. a 70. let 20. století.

Večerní safari
V chomutovském zooparku celé prázdniny jezdí večerní jízdy Safari Expresem. Odjíždět budou každý pátek a sobotu až do konce srpna vždy ve 20,15 hodin ze zastávky před restaurací Tajga. Jízdenka stojí 80 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti, informace a rezervace na tel. 474 629 917.

Kinematograf
Bratři Čadíci opět vyrazili se svým kinematografem po českých městech a přiváží promítání i tam, kde letní kino nemají. O víkendu dorazí kinematograf na zámek Nový hrad v Jimlíně na Lounsku, takže čtyři české filmy budou mít skvělou kulisu. Kino zakotví na 1. zámeckém nádvoří ve dnech 22. července až 25. července 2016. Začátek projekce po setmění, zpravidla ve 21,30 hodin. Uvidíte filmy v tomto pořadí: Život je život, Gangster Ka, Sedmero krkavců, Gangster Ka: Afričan. Vstupné dobrovolné na charitativní účely.

Pouť na svatou Máří Magdalenu
Zubrnický skanzen připravuje na sobotu 23. července pouť. Poutní procesí vyjde od mlýna Týniště č.p. 27 mezi 9. a 10. hodinou ke kostelu sv. Máří Magdalény za zpěvu barokních písní. U mlýna pečení oplatek na oplatnici, cestou povídání o drobných památkách a divadelní fraška ze života sv. Máří Magdalény. Procesí bude zakončeno mší svatou v kostele. Pro poutníky je otevřen dům z Loubí, kde hospodyně Anička peče koláče v kachlovém sporáku a v patře si můžete prohlédnout novou výstavu "vyšívaných kuchařek". Připraveny jsou i dílny pro děti jako drátování a pečení staročeského perníku a hry. O zábavu se postará Panoptikum Maxe Fische.

Prohlídka kláštera
V pátek 22. července můžete vidět osecký klášter při svitu svíček. Noční prohlídka začíná ve 21,00 hodin, rezervace přijímá infocentrum na tel. 417 822 138. Vstupné je 100 Kč.

Svatojakubská pouť
V Cítolibech na Lounsku se o víkendu koná svatojakubská pouť, kterou začne v pátek 22. července večer zábava v zahradě Dělnického domu. Hlavní světský program se bude odehrávat v sobotu po 13. hodině, kdy na Tyršově náměstí zahrají helingonkáři, Tam Tam Batucada s bubenickou show či Marcela Holanová. V 18,00 hodin uvidíte ukázku Napoleonského vojska a v půl desáté ohňovou show. Chybět nebudou kolotoče občerstvení, putovní výstava severočeských fotografů, koně a další. V neděli se pak v kostele sv. Jakuba Většího koná v 16,00 hodin poutní mše s Chrámovým sborem z Loun a potékoncert Musica da Chiesa. V sobotu i neděli odpoledne bude otevřena fara s expozicemi o slavných rodácích, historii a mineralogii.

Jakubská pouť č. 2
Další poutí ke svatému Jakubovi bude ta v Bedřichově Světci na Mostecku v sobotu 23. července. Od 15,00 hodin bude v kostele otevřena výstava, od 16,00 hodin vystoupí skupina historického šermu a po ní kapela Lucie revival. Od 18,30 hodin jsou připraveny soutěže pro děti a další revivalová kapela – Dalibora Jandy. Po pivních soutěžích po dospělé následuje poslední Kabát revival a na závěr diskotéka. Pro děti skákací hrad a poníci zdarma, chybět nebudou dobové stánky a občerstvení.

Letnění v Dubí
Ve sportovním areálu v Dubí 3 – Bystřici na Teplicku se koná v pátek 22. května malý festival s hudbou a filmem. Od 18,00 hodin bude hrát kapela Flash a od 22,30 hodin můžete vidět film Okresní přebor. Vstup je volný.

Sochařské sympozium
Celý týden probíhá v areálu přesunutého děkanského kostela v Mostě sochařské sympozium, tentokrát s podtitulem Harmonie prostoru – harmonie života jako protipól uspěchané doby. Pískovcové sochy tří umělců vznikají přímo před zraky návštěvníků a odhaleny budou 31. července u příležitosti festivalu Folkový Most.

Krušnohoman
Cross trialtonové závody pro veřejnost se konají na Matyldě v Mostě 23. července. Pořádá ho Krušnoman Triathlon Team Litvínov a jede se jako součást mistrovství ČR. Start je ve 12,00 hodin. Pro rekreační sportovce je připraveno 0,4 km plavání + 15 km MTB + 3 km běhu, připraveny jsou i tratě pro děti v různých délkách. Propozice závodu a přihlášky na www.krusnoman.com.

Macbeth i Blaník na zámku
Na nádvoří zámku Libochovice můžete v pátek 22. července vidět představení Shakespearovy hry Macbeth, hraje divadelní společnost Ty-Já-Tr. Začátek v 19,00 hodin.
Na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku zase v sobotu od 19,00 hodin zaplesají všechna srdce Cimrmanologů. Trnovská umělecká společnost uvádí známou hru Divadla Járy Cimrmana Blaník. Začátek v 19,00 hodin.

Krušnohorská hračka
Tradici výroby hraček v Krušných hor oživí v sobotu 23. července skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku. Od 14,00 do 17,00 hodin si můžete vyrobit nějakou hračku nebo drobnost - přívěsek na klíče, originální magnetku, koníka na kolečkách, figurku s ovčí vlnou. Vstup je možný s platnou vstupenkou do zooparku, materiál dostanete zdarma. Program se bude opakovat ještě 30. července.

Zaplácni to!
Další tvůrčí dílnu nabídne Františkánský klášter v Kadani v neděli 24. července od 16,00 hodin. Nese název Zaplácni to a můžete si při ní vyrobit vlastní placku.

Dětská párty
Letní párty, kde jinde než na koupališti! Taková bude v Litvínově na Koldomu v neděli 24. července od 16,00 hodin. Děti čeká muzika, soutěže a tanec s oblíbeným Divadlem VeTři s Michaelou Markovou a Vlastou Vébrem.

Nová expozice
V neděli 24. července se ve Vernerově mlýně v Brlohu na Lounsku otevře nová expozice. Představí návštěvníkům sekernický werkstatt nebo-li dílnu. Otevření se koná ve 14,00 hodin, mlýn je návštěvníkům otevřen vždy o víkendech.

Kotěrova kolonie
Koho zajímá moderní architektura, neměl by se nechat ujít komentovanou procházku do Kotěrovy zaměstnanecké kolonie v Lounech, kterou pořádá lounské informační centrum. Sraz je 23. července v Husově ulici v Lounech v 10,30 hodin.

Motosraz
V restauraci Stromovka v Lounech se v sobotu 23. července sjedou motorkáři na motosrazu Bahno 2016. Start je v 11,00 hodin, spanilá jízda vyjede v poledne a zamíří do Libochovic. Večer pak zahrají kapely Last rebel, Míša Leicht a Galerie, Ozzy Ozbourne revival a Odysea.

Foto: Věra Stejná, skanzen Stará Ves