e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lužice se mění v jachtařskou baštu

publikováno: 20.7.2010, kategorie: Sport, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Přestože k moří je z Čech poměrně daleko, mají teď Češi závody jachtařů téměř na dosah ruky.  Lužická krajina jezer, která začíná jen několik desítek kilometrů za severní hranicí s Německem, se pozvolna stává uznávaným mezinárodním centrem vodních sportů.

V atraktivní krajinu přeměňujeme někdejší hnědouhelné doly. Významné sportovní události na vodě k nám přivádějí rok od roku více hostů, a to i z Čech,“ uvedl jednatel marketingové společnosti Horní Lužice Holm Grosse.

Před nedávnem se na jezeře Geierswalder See uskutečnily již po čtvrté mezinárodní závody vodních skútrů, hostili jsme tu světovou elitu“ dodal. Na přelomu července a srpna uspořádá 1. Vodní sportovní  sdružení Lužická jezerní krajina (Lausitzer Seenland) Lužický jachtařský týden (www.seglerwoche.de). Na něj se sjede největší letošní regatta v Sasku. Junioři změří síly v Evropském poháru Ixylon a vrcholné soutěže čekají také mládež a děti.

V Evropském poháru Ixylon, na kterým převzal záštitu budyšínský zemský rada Michael Harig, bude startovat až 40 člunů. Závodníci přejedou hlavně z Německa, ale i z Polska, Rakouska, Nizozemska, Británie a Ruska. V německém mistrovství mládeže se utká 220 mladých jachtařů. „Události nás mají posunout k tomu, abychom se natrvalo zapsali do mezinárodního kalendáře jachtařů,“ podotkl Grosse.

Horní Lužice se díky jezerům stává jedním z nejoblíbenějších cílů pro strávení dovolené v Německu. K dříve zatopeným povrchovým dolům, ze kterých vznikly turisty velice oblíbené rekreační lokality - Senftenbergersee, Knappensee a Silbersee - přibude postupně na území Saska a Braniborska asi 15 dalších jezer. V centrální oblasti tak vznikne na sebe navazující řetězec jezer o vodní ploše přibližně 5 500 hektarů. „Plachetnice a menší lodě s cestujícími po nich mohou proplouvat,“ popisuje Grosse. Kolem jezer se budují hladké asfaltové cesty, které se už nyní těší velké přízni českých cyklistů a inlineskaterů..

Další informace v češtině - http://www.oberlausitz.com/cz