e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Od pátku budou v kláštereckém parku tvořit sochaři

publikováno: 20.6.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Adéla Václavíková

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 22. června budou zahájeny veřejnosti přístupné práce sochařů v zámeckém parku v Klášterci nad Ohří. Začíná tam 3. ročník mezinárodního sochařského sympozia ve dřevě - Paměť krajiny. Součástí jsou tvůrčí dílny pro veřejnost. Ve čtvrtek 28. června se od 16,00 hodin uskuteční vernisáž. 

Letošní téma je Souvislosti. Tři sochaři a tři sochařky z České republiky, Německa, Rakouska, Bulharska a Íránu vytvoří sochařská díla, která nahradí stávající dřevěné sochy v parku. Uměleckou ředitelkou sympozia je místní malířka a sochařka Jitka Kůsová.

Naše krajina byla odpradávna místem, kde vedle sebe po staletí žily různé národy. Přátelství a spolupráce spoluvytvářely kulturu celého Krušnohoří. Cílem sympozia je ukázat dřevo jako plnohodnotný sochařský materiál. Třetí ročník bienále sochařského sympozia Paměť krajiny vychází ze zkušeností mnoha jiných sympozií. Naším přáním však je udržet nastavenou vysokou úroveň zrealizovaných soch. Město Klášterec nad Ohří podporuje vztah a úctu k tradičním sochařským materiálům a chce umožnit sochařům i návštěvníkům podmínky pro vzájemné obohacení. 

Návštěvníci mohou sledovat tvorbu od prvého záseku. Spolu se tak budou účastnit zrodu soch, což jim umožní ztotožnit se se vznikajícím dílem. Kromě zajímavých, a pro mnohé neznámých momentů, přináší tato zkušenost i nový pohled na výtvarné umění a kultivuje vnímání diváka. Takový zážitek posouvá vědomí nejen mladých lidí k novému přístupu ke kultuře, zároveň napomáhá do budoucna k ochraně všech uměleckých děl ve veřejném prostoru.