e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Železniční depozitář v Chomutově se otevře na dva víkendy

publikováno: 20.6.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dva letní víkendy bude otevřen depozitář Národního technického muzea v Chomutově, v němž je uchovávána historická železniční technika od starých parních lokomotiv pod nedávnou sloužící vlaky. První dny otevřených dveří se konají od 24. do 26. června, další pak v srpnu na závěr prázdnin.

Při příležitosti výročních Dní otevřených dveří mohou všichni zájemci o dopravní techniku, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy, navštívit běžně nepřístupné prostory, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea.

Muzeum spravuje největší státní sbírku historických kolejových vozidel na území České republiky. Návštěvníci si budou moci prohlédnout téměř 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění budou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah a teď jsou připravena pro zachování ve sbírce Národního technického muzea.

Největším lákadlem budou parní lokomotivy v čele s rychlíkovým „Albatrosem“ 498.106, který v srpnu 1964 vytvořil dosud nepřekonaný rekord parních lokomotiv tehdejších Československých státních drah rychlostí 162 km/h. Majestátní obdiv budí rovněž první poválečná lokomotiva 534.0301, kterou dodaly Škodovy závody už 22. prosince 1945, nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887. Stranou pozornosti jistě nezůstane ani část kolekce salonních vozů NTM zastoupená v depozitáři vyhlídkovým salonním vozem Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salonním vozem vyrobeným Kopřivnickou vozovkou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Železniční depozitář Národního technického muzea se nachází v sousedství areálu depa Českých drah v Chomutově. Přístup do oploceného areálu je možný pouze po značené trase z Černovické ulice z prostoru parkoviště nákupního centra Globus (směr Karlovy Vary).

Depozitář bude otevřen ve dnech 24. až 26. června a 26. až 28. srpna 2016, vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné 50 Kč (plné), 30 Kč (snížené).