e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tip na páteční večer: Noc kostelů

publikováno: 20.5.2019, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Noc kostelů v jeden v roce otevírá chrámy, kostely i kapličky veřejnosti. Budete si moci prohlédnout kostely, které jsou po většinu roku nepřístupné. Podle pořadatelů je přihlášeno v celé republikce už téměř 1600 míst. Kam se vypravit v pátek 24. května na severozápadě Čech?

Bítozeves
Gotický kostel sv. Michaela Archanděla se otevře již dopoledne pro děti ze škol a škole. Od 17,00 do 20,00 hodin pak bude otevřen široké veřejnosti, v 18,00 hodin se koná koncert pěveckého sboru.

Dubí
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí bude otevřen od 18,00 do 22,00 hodin. V programu vystoupí neformální mužské vokální seskupení z Plzně Hlasoplet s hostem večera hercem Tomášem Töpferem, dále uslyšíte skupinu, uvidíte představení divadla Viola "Malý princ" s Danielou Kolářovou a Tomášem Pavelkou a od 21,00 hodin se můžete seznámit s historií kostela a prohlídnout si kryptu.
Otevřen bude též kostel Panny Marie na Cínovci (18,00 - 20,00 hodin), kde vystoupí barokní trio Musica Filipika.

Chomutov
V Chomutově se v pátek otevřou tyto kostely: Nanebevzetí Panny Marie na náměstí nabídne komentované prohlídky kostela i varhan, výstavu kněžských rouch a od 18,00 hodin mši, otevřeno do 22,00 hodin. Hned naproti stojící kostel svaté Kateřiny u radnice otevře v 18,30 hodin vystoupení pěveckého sboru Anonym, dále vystoupí Vox Cantabilis a Na-Hlas. Komentované prohlídky kostela sv. Kateřiny a sv. Ignáce (bývalý jezuitský kostel) začínají v 18,30 a 21,30 hodin. V kostele svého Ignáce na náměstí pak budou zpívat sbory Aurum, Hlahol a Madrigal, otevřena bude výstava fotografií.

Jimlín
V Jimlíně na Lounsku si můžete od 18,00 do 20,30 hodin prohlédnout interiér kaple. Zámecká kaple svatého Josefa nabídne od 18,00 do 22,00 hodin komentované prohlídky a od 20,30 hodin varhanní koncert.

Jirkov
Jirkovský kostel svatého Jiljí bude otevřen od 17,00 hodin, kdy začíná prohlídka kůru s ukázkami varhanní hudby. Od 17,30 hodin je připraven program pro rodiny s dětmi. V 19,00 hodin se koná komentovaná prohlídka kostela a náhrobku Kryštofa z Karlovic, jehož kopie byla nedávno vytvořena technologií 3D tisku. V oratoři bude k vidění výstava fotografií obnovených i zaniklých kostelů.

Kadaň
Kaple Růžencového bratrstva za farním kostelem v Kadani bude otevřena od 20,00 do 20,00 hodin. Prohlédnout si můžete výstavu objektů Ohniště a vyslechnout si komponované pásmo hudby a slova. Otevřeny budou též kostely Povýšení svatého Kříže, sv. Petra a Pavla a kostel Svaté Rodiny, programy dosud nezveřejnili.

Louny
Pestrý program nabídnou Louny. Kostel Církve československé husitské z 30. let minulého století (ulice Na Valích) bude otevřen od 17,00 hodin až do půlnoci. Bohatý program nabídne přednášky, koncert chrámového sboru, varhanní koncert a na závěr společnou modlitbu v duchu komunity Taizé se zpěvy a hudbou varhan. Od 18,00 do 21,00 hodin si můžete prohlédnout hřbitovní kostel svatého Petra, nejstarší dochovanou památku Loun. Blízký kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. pomocníků na hřbitově bude otevřen od 17,30 do 22,00 hodin, na úvod připraví děti biblickou scénku a poté si můžete prohlédnout výstavu Co se stalo o velikonocích. Chrám svatého Mikuláše otevře noc kostelů pět minut před sedmou vyzváněním zvonů a hlasem trubače z ochozu věže. V programu je koncert dětí a sboru Harmonie. Z Loun se můžete vydat autobusem po kostelech v okolí. Odjezd je v 15,30 hodin z Komenského náměstí. Navštívíte Cítoliby - Líšťany - Senkov - Horní Ročov - Dolní Ročov - Nový Hrad, přihlášky v infocentru.

Podbořany
Luteránský kostel Božího Spasitele bude otevřen od 17,00 do 21,00 hodin. Během večera se uskuteční prohlídka kostela a koncert Podbořanského ženského pěveckého sboru.

Postoloprty
Kostel Nanebevzetí Panny Marie se otevře již v 15,30 hodin při vernisáži výstavy Klášterní bylinky. Budete mít možnost také vystoupat na věž a od 19,00 hodin se koná prohlídka varhan s výkladem. V dalším programu je varhanní koncert a vyprávěří o víře a řádu premonstrátů, kostel bude otevřen do 21,00 hodin.

Smolnice
Kostel svatého Bartoloměje na Lounsku zahájí program v 19,00 hodin vyzváněním zvonu a komentovanou prohlídkou, další volné prohlídky budou možné od 21,00 do 23,00 hodin.

Strupčice
Strupčický kostel svatého Václava bude návštěvníkům otevřen od 18,00 do 20,00 hodin. Uslyšíte zvuk strupčických varhan, vystoupí sbor Smog z Mostu, ochutnáte mešní víno a poslechnete si vyprávění cestovatele Martina Šíla o Africe.

Teplice
Tradičně bohatý program mají též Teplice. Kostel sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí. nabídne v 19,00 a 20,00 hodin prohlídky s průvodcem a od 18,00 hodin koncert Brixiho komorního souboru Teplice. Šanovský kostel sv. Alžběty se otevírá v 18,00 hodin a navštívit můžete komentované prohlídky kostela, věže a půdy, sakristie a oratoře i kůru a varhan, a na závěr od 22,30 hodin noční zpěvy Collegium Hortense. Trnovanský červený kostel bude otevřen od 18,00 do 22,00 hodin. Připravil ukázky varhanní hudby, výstavu fotografií a vystoupení dětí ze Salesiánského střediska mládeže. Teplické muzeum chystá od 18,00 do 22,00 hodin komentované prohlídky expozice Po stopách zaniklého kláštera v Teplicích a románské krypty. Vstup na Noc kostelů pouze z druhé strany zámku z parku od dolního zámeckého rybníka.

Vroutek
Ve Vroutku se otevřou oba kostely. Mladší barokní kostel svatého Jana Křtitele bude přístupný od 19,00 hodin a v osm zde koncertuje smíšený sbor Chorea Nova. Starší románský kostel svatého Jakuba Většího otevře v 18,00 hodin zvuk zvonů, poté následuje koncert barokních sonát a od 19,30 hodin přednáška o historii Vroutku a ukázka archeologických nálezů.

Foto: Destinační agentura Dolní Poohří, Věra Drápalová.