e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nové výstavy zámku Valdštejnů v Litvínově potěší děti

publikováno: 20.5.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Skvělé zážitky pro děti nabízí nové výstavy na zámku Valdštejnů v Litvínově. Od března ukazuje jedna z expozic, jak si hrály děti ze šlechtických rodin v 18. a 19. století. Ve čtvrtek 23. května se pak otevírá Litvínovské zámecké imaginárium divadla bratří Formanů a jejich přátel, které zavede děti do světa divadla a fantazie.

Výstava Hračky a hry dětí ze šlechtických rodin vznikla podobně jako předchozí expozice plechových hraček z litvínovské manufaktury ve spolupráci s Muzeem technických hraček. Dává návštěvníkům nahlédnout do minulosti, do dětského světa našich předků. Ukazuje, že i v této době se vyráběly hračky, hry a jiné předměty pro děti, které se v různých obměnách vyrábějí do dnešních dnů. "Tyto hračky – panenky, hry, stavebnice, postavičky na klíček, parní strojky, promítačky, vláčky a další předměty – se častokrát předávaly z generace na generaci po dlouhá staletí," vysvětluje Michal Widenský z Muzea technických hraček. Často šlo totiž o drahé a vzácné předměty. "Je známé, že v minulosti většina rodičů takové hračky svým dětem nemohla koupit. Ještě v polovině 19. století si manufakturně a továrně vyráběné hračky mohly dovolit většinou jen šlechtické rodiny. V rozmezí let 1840–1860 dochází k jejich rozšíření i do bohatších měšťanských rodin. Díky této společenské vrstvě, která zvyšovala poptávku, se hračky začínají vyrábět již ve větším množství," doplňuje Michal Widenský. Na výstavě jsou zastoupeny nejvíce němečtí výrobci, kteří se prosadili svými kvalitními výrobky po celém světě. Uvidíte třeba houpacího koně z 18. století, francouzskou Laternu Magicu či německý parní stroj, kostky s motivy obrazů Josefa Mánesa či pokojíček pro panenky z roku 1900.

Do světa fantazie a imagace zavádí děti zcela nová výstava Litvínovské zámecké imaginárium divadla bratří Formanů a jejich přátel. Zámeckému prostoru na míru upravená expozice oživuje výtvarné objekty, loutky, obrázky a divadelní dekorace. "Dovednost tvůrců míří na hravost a představivost návštěvníků výstavy. Do výstavy vstoupíte jako do výtvarné herny, oživlé divadelní dekorace nebo laboratoře geniálního vynálezce, který vás nechá objevit krásy a taje světa vašima vlastníma očima," vysvětluje Marta Novotná z propagace města Litvínova.

Výstava dospělé i děti doslova vybízí k tomu, aby si hráli. „Ke hře nepotřebujete návod. Věříme, že lidé v sobě mají cit a míru, pochopí, s čím a jak mohou zacházet, kdy mohou vzít za kliku a kdy je na místě letmý dotek,“ uvedl pro časopis Reflex koordinátor výstavy Matěj Forman. Divadlo bratří Formanů patří k jednomu z nejvýraznějších uskupení na české divadelní scéně, jehož základem je především poetika a hledání netradičních cest. Nemá stálou scénu a své projekty realizuje prostoru na míru, například na plující lodi Tajemství. Divadlo připravilo také celou řadu kabaretů nebo oper, ať už v Národním divadle v Praze či brněnské Huse na provázku.

Výstava už okouzlila návštěvníky řady českých měst a zastavila se také v Paříži či dánském Silkeborgu. V Litvínově se otevře ve čtvrtek 23. května v 17,00 hodin. K vidění bude v zámku až do ledna příštího roku. Výstavu hraček si dokonce můžete prohlédnout až do konce roku 2020.

Foto: Divadlo bratří Formanů.