e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 22. až 24. května

publikováno: 20.5.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Noc v muzeu, den v zahradě – taková je naše nabídka na květnový víkend. Hned dvě muzea – v Lounech a Žatci nabídnou program v rámci Noci muzeí. A tři zahrady ožijí programy, určenými hlavně dětem – zámků Korozluky (na fotce) a Duchcov a Kludského vily v Jirkově. Přidáme další program pro děti i sport.

Jarní slunoHrad
Již tradiční multižánrový hudební festival Jarní slunoHrad se popáté uskuteční na Horním Hradě u Stráže nad Ohří. Letos tato zajímavá akce proběhne v sobotu 23. května. Program začíná již v 11,00 hodin a skončí krátce po půlnoci. Návštěvníky čeká množství žánrů a stylů.

Cyklotoulky okolím Loun
V sobotu 23. května se můžete zúčastnit cyklovýletu do Lounského okolí. Sraz je u Informačního centra na Mírovém náměstí v Lounech a odjezd je ve 13,00 hodin. Kudy se pojede se dozvíte v dnešním článku v Magazínu.

Muzejní noc v Žatci
Další muzeum, které se v pátek 22, května v noci otevře návštěvníkům, bude to žatecké. Devátá muzejní noc v Žatci bude ve znamení her, budou se cvrnkat kuličky či točit káči, ale také hrát počítačové hry. Lákadlem budou také vystoupení a workshopy jojování. Podrobný program v tomto článku.

Den neziskovek
Květen pro veřejnost je název pravidelné prezentace, kterou chystají neziskové organizace z Mostecka. Představí se v neděli 24. května od 16,00 hodin v prostoru letní scény Benedikt v Mostě. Prezentaci doplní pěvecká, taneční a šermířská vystoupení, zvířecí kamarádi nebo Biketrial show. 

Zahájení sezóny
Letní sezónu zahájí sportovní areál ve Strupčicích na Mostecku. V sobotu 23. května budou od 9,00 do 12,00 hodin probíhat venkovské farmářské trhy. Od 17,30 hodin se koná dětský program s diskotékou a souěžemi. V půl osmé pak začíná večerní program s autogramiádou hokejistů Chomutova a soutěží o celoroční vstupné do bazénu. Ve 22,30 hodin zahrají Kroky Michala Davida a večer zakončí ohňostroj.

Muzejní noc čarovná
Čáry a kouzla, nejrůznější hry a mystifikace - to bude tématem letošní muzejní noci v Lounech, která se koná v pátek 22. května. Muzejní noc v režii Oblastního muzea v Lounech bude probíhat hned na několika místech města. Program odstartuje v 17,00 hodin v domě Sokolů z Mor a zakončí ho Cimrmanovo České nebe. Uvnitř článku najdete celý program.

Výprava po stezce
V sobotu 23. května se můžete s celou rodinou vydat na dobrodružnou výpravu po zastaveních naučné stezky v Oseku, kde na děti i dospělé čekají soutěžní úkoly. Start je mezi osmou a devátou hodinou ráno v areálu Informačního turistického centra v klášteře. Více v článku S rodinou po osecké stezce.

Kludského zahrada
Hudebnědivadelní festival Kludského zahrada se koná, jak už název napovídá, v zahradě Kludského vily v Jirkově. Program začne v sobotu 23. května ve 13,00 hodin. V programu se představí Blues Up7 (bigbeat), dvě pohádky divadla Krapet, od 17,00 hodin vystoupí Vladivojna La Chia a violoncellistka Terezie Kovalová, v půl sedmé začíná hudební show Pískomil se vrací a program zakončí v půl deváté kapela Zrní. Kromě vystoupení čekají návštěvníky atrakce pro děti, výtvarný workshop, čajovna Zen, řemeslné stánky. Celodenní vstupné pro dospělé 60 Kč, děti dvacet.

Zámecká zahrada
Také další zahrada ožije programem, tentokrát to bude zahrada zámku Korozluky na Mostecku a bavit se budou především děti. Na ně čekají pohádky, umělecké dílny, kejklíři a pouliční artisté. Program začíná v neděli 24. května od 10,00 hodin. Vše potřebné se dozvíte v článku Dětský den oživí zahradu zámku Korozluky

Pohádková zahrada
A zahrada do třetice. Divadlo M v Duchcově zve děti ve čtvrtek a pátek 21. a 22. května do zámecké zahrady v Duchcově, kde je pro něj připraveno pohádkové dopoledne s pohádkovými bytostmi, úkoly a písničkami. Vstup je od Sfingového rybníka od 9,00 – 9,30 – 10,00 a 10,30 hodin.

Sportovní dětský den
Jumpasters IV nebo-li dětský den se sportovním zaměřením se koná v areálu Jumparku v Havrani na Mostecku v sobotu 23. května. Na programu jsou klasické soutěže a atrakce a veletrh sportů od  9,00 do 15,00 hodin, dále exhibiční závody v akrobatickém freestylovém lyžování na skokanských můstcích od 14,00 do 18,00 hodin a večerní volná zábava s vystoupením regionálních skupin.

Den otevřených dveří ve sportcentru
Sportcentrum Trnovany – Teplice pořádá v sobotu 23. května 6. ročník Sport live Trnovany a Den otevřených dveří. Pro sportovce: registrace do turnajů v badmintonu, nohejbale a stolním tenise do 9,00 hodin, podmínky registrace na www.sportcentrumtrnovany.cz. Pro všechny: přijďte si zasportovat, nebo se jen podívat a pobavit. Je připraven rozmanitý doprovodný program, bohatá tombola, po 12. hodině skákací hrad, soutěž o nejhezčí kresbu a jiné. Po 14. hodině vystoupí kapely Vojnar Family Band, Točílas a Blue Rocket, po setmění ohnivá show dua Orbis de Ignis. 

Streetbalday
Zasportovat si můžete také na 2.ročníku StreetballDay 2015 na stadionu Mládí v Žatci v sobotu 23. května od 10,00 hodin. Je to celodenní turnaj ve streetballu 3x3 a doplňkové hry. Nebude chybět muzika, občerstvení a zábava. Registrovat týmy můžete i přímo na místě v den konání. Pro děti jsou připravené soutěže.

Afropárty
Kavárna Mama Africa v mosteckém Repre pořádá v sobotu 23. května pořádný taneční afro nářez, potřetí v Mostě. Afro beat music mixuje Phil Da Top, začátek ve 20,00 hodin.

Putování aneb trh dobrot a privilegií
Výročí 750 let od udělení královských privilegií městu Žatec je zasvěcen letošní ročník akce pro rodiny s dětmi. Koná se v sobotu 23. května od 14,00 hodin (startuje se až do 15,00 hodin) ve dvoře u Svatého Jakuba v Žatci. Děti s rodiči čeká zábavné putování městem s úkoly, zajímavými informacemi i audiencí na královském dvoře. Poté bude program pokračovat až do 18,00 hodin ve dvoře. Vstupné 10 korun na osobu.

Staročeské máje
Sbor dobrovolných hasičů Cítoliby zve na Staročeské máje, které se konají v sobotu 23. května v Cítolibech na Lounsku. Průvod obcí začíná v 13,00 hodin u hasičské zbrojnice. Staročeská beseda po Máji proběhne mezi 16. a 17. hodinou. Následuje sousedské posezení s občerstvením a hudbou, k tanci i poslechu hrají Rakovanka a Parexil. 

Šohajáda na letišti
Závody historických kluzáků se od 23. května až do 30. května konají na letišti Raná u Loun. Závodí se na strojích kategori Šohaj.

Děti hrají dětem
Základní umělecká škola Libochovice a Státní zámek Libochovice pořádají 23. května od 14,00 hodin zábavné kulturní odpoledne pro děti na nádvoří zámku. Vystoupí Taneční orchestr ZUŠ Libochovice Taneční orchestr Mělník Junior Band Litoměřice Jazzová sekce Česká lípa Jazzový orchestr Big Band M. Bittnera Louny. Po celý víkend je jinak zámek uzavřený kvůli filmování.

Dny citrusů
O víkendu můžete navštívit barokní zahradu Großsedlitz u Drážďan, kde se koná floristická výstava Saské dny citrusů, které budou vystaveny v tamní oranžérii. Otevřeno je po oba víkendové dny od 10,00 do 18,00 hodin, vstupné 6 EUR.

Pivní jarmark
Popáté se v Ústí nad Labem koná pivní jarmark na Kostelním náměstí (u nákupního centra). Program probíhá v sobotu 23. května od 10,00 do 22,00 hodin, hlavní hvězdou programu je kapela Laura a její tygři, připravena jsou i další hudební a divadelní vystoupení. Program se dozvíte zde

Házenkářské finále
Jen skončila v Litvínově hokejová extraliga, další sportovní soutěž jde do finále. To se odehraje ve Sportovní hale v Mostě 23. května od 18,00 hodin mezi házenkářkami DHK Baník Most a DHC Sokol Poruba. Pokud nepadne rozhodnutí v tomto zápase, další se koná následující den, 24. května od 18,00 hodin. V prvním zápase play-off zvítězily hráčky Ostravy, i když hodně těsně, až na sedmičky, takže podpora domácího týmu bude jistě zapotřebí.