e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Střed Strupčic má jednoduché jméno: Náves

publikováno: 20.5.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ulice Strupčic na Chomutovsku, vesnice s téměř osmi stovkami obyvatel, už mají své názvy. Vybrali je sami lidé v internetové anketě. Nešlo ale jen o rozmar, důvod byl ryze praktický – umožnit dopravcům, prodejcům a provozovatelům služeb, aby se tu vyznali a našli adresáta. Mapa obce s názvy bude i v aplikacích mobilů a navigací.

„Názvy jsou zatím jen orientační, aby si lidé nemuseli měnit doklady,“ dodává starosta Strupčic Luděk Pěnkava. Většinou se v anketě Strupčičtí shodli na názvu, varianty totiž odpovídaly skutečnosti – například ulice směrem na Hošnice byla navržena na Hošnickou, u sportovního areálu je zase Sportovní. Ujal se i speciální tip na jednu z ulic poblíž bývalého JZD – Nohelova podle prvního Čecha, který se ve Strupčicích usadil, a jehož jeden ze synů se stal v Americe významným matematikem.

Na sloupy a domy už od zimy montovali pracovníci obce dvaadvacet cedulek s názvy ulic, strupčickou pokladnu to stálo 16 500 korun. „Hlavně děti si na to brzy zvykly, už jsem slyšel, jak názvy používají,“ usmívá se starosta. Domluvil už také, aby kompletní mapa byla v brzké době také součástí aplikace v navigacích TomTom a v telefonech Nokia, plánuje oslovit i firmy, které provozují vyhledávače na internetu.
 
Ve Strupčicích je třináct ulic a náves, která byla před třemi lety zrekonstruována a v současné době je důstojným a reprezentativním centrem obce. Obec se stále rozrůstá, letos je zasíťovaných nových osmnáct parcel v Holešické ulici, kde se už na některých čile staví.