e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kouzelný svět Malého prince ovládne litvínovský zámek

publikováno: 20.4.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Interaktivní výstava Elišky Podzimkové na motivy Saint Exupéryho knihy Malý princ bude stěžejní výstavou letošní sezóny v zámku Valdštejnů v Litvínově. Děti i dospělé by měla vtáhnout do světa plného fantazie. Zámek se připravuje i na další akce, první z nich by měl být Den dětí 30. května.

Kouzelný svět Malého prince Antoina De Saint Exupéry má působit nejen na oči návštěvníka, ale i na jeho další smysly. "Zámek bude zaplněn magickým lesem, světýlky, mlhou i vůní. Návštěvník, který vejde dovnitř, si bude připadat jako v jiném světě," říká ke konceptu výstavy Marta Novotná z oddělení propagace města. Hlavní instalací jsou kombinované fotografie s ilustracemi Elišky Podzimkové z knížky Malý princ, které byly připravované na Islandu. V závěru loňského roku byla interaktivní výstava představena i na veletrhu informatiky GITEX Technology Week v Dubaji. 

"Malý princ Elišky Podzimkové bude stěžejní výstavou letošního roku spolu s aktualizovanou výstavou Fenomén továrny Heller a Schiller - historie výroby hraček Husch v Horním Litvínově, která je prodloužena do ledna 2023. Zároveň se připravuje křest nové knihy o výrobě hraček, kterou autoři dokončili po třech letech usilovné práce," informovala Marta Novotná s tím, že město nyní připravuje vytištění knihy.

V červnu by se v zámku měla otevřít výstava studentů ústecké univerzity, věnovaná Rieckenově vile na Šumné. Více jsme o projektu psali zde.

Zatím není jasné, jaké akce bude možné v zámku letos pořádat. Připravuje se však na 30. května Den dětí na téma cirku, od června do září výstava patchworku a krajek a na říjen Oslava sklizně a řemesel.

Loňskou návštěvnost výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, kdy musel být zámek čtyři měsíce uzavřen. Dorazila tak jen polovina návštěvníků než v roce 2019. Nejvíce to postihlo interaktivní výstavu Trnka na zámku!, která byla od října nepřístupná a do doby jejího skončení v březnu se jí už nepodařilo otevřít.