e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam bezpečně do přírody: Na Pravdu odkudkoliv

publikováno: 20.4.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V dalším výletu do přírody za čerstvým vzduchem budete putovat na zříceninu hradu Pravda. Pro snížení pravděpodobnosti, že někoho potkáte, vám nabídneme hned několik tras. Hrad uprostřed přírodní parku Džbán na Lounsku je možné dobýt ze všech směrů a můžeme cestovat i vlakem.

Pobyt v přírodě je zásadní pro naši iminutu a pomáhá i naší psychice zvládnout současné náročné dny. Vydejte se proto s námi bezpečně do přírody. Další informace o tom, proč jsme začali zveřejňovat tyto tipy najdete v článku Kam bezpečně do přírody: Série tipů na výlety.

Džbánsko je protkáno množstvím turistických stezek, ostatně jeden výlet po naučné stezce Petra a Pavle už jsme vám ve Speciálu Bezpečně do přírody nabídli. 

Teď se přesuneme jihovýchodním směrem mezi obce Domoušice a Pnětluky na Lounsku. Na Pravdě se potkávají modrá, žlutá i zelená turistická značka a navíc naučná stezka Na Pravdě. Na výběr tak máme několik startovních míst. Přijdeme-li vlakem z Loun a vystoupíme na zastávce v Domoušicích, vyvede nás žlutá zakrátko z obce a pak už budeme stoupat lesem zároveň po naučné stezce Na Pravdě. Trasa měří asi 2 km. Delší možnost nabízí zastávka Solopysky (tedy vystoupíme o zastávku dřív) - leží zcela mimo obec a po zelené je to hrad asi 3,5 km. Pokud vystoupíme z vlaku ještě o zastávku dřív, tedy v Konětopech, budeme putovat po modré a trasa bude mít jedním směrem asi 4,5 km. Vlaky z Loun odjíždí i o víkendech každé dvě hodiny a cesta trvá asi půl hodiny.

A jak autem? Opět je možností několik a samozřejmě se můžeme připojit po "vlakových" trasách. Úplně nejkratší možná cesta vede po žluté z malé silničky, když za Konětopy směrem na Domoušice odbočíme vpravo. Zaparkujeme v místech, kde silničku kříží žlutá. Pak to nebude nahoru ani kilometr. Dále možné nechat auto na konci obce Pnětluky (směr Kounov) a jí po zelené cca 1,2 km. Delší túra je možná třeba z vlakové zastávky Mutějovice (další zastávka po Domoušicích, u nádraží je též možné nechat auto). Tím spojíme túru na hrad s návštěvou Kounovských kamenných řad - cesta tam i zpět měří asi 12 km. Chcete-li se o cíli své cesty něco dozvědět, podívejte se sem.

Jak bezpečně vyrazit na výlet nebo procházku? Pokud je to možné, vyhněte se hromadné dopravě. Budeme vám nabízet tipy jako pro motorizované, tak krátké výlety přímo z měst. Choďte pouze v úzkém rodinném kruhu, nepřibírejte žádné přátele nebo sousedy či spolužáky vašich dětí - společný pohyb je s výjimkou rodiny omezen na dvě osoby. Než opustíte území obce, mějte na sobě vždy roušku. Vezměte si s sebou vlastní zásobu jídla a pití - restaurace jsou zavřené a do místních obchodů nechoďte. Pokud na cestě někoho potkáte, poodejděte z cesty a vyhněte se. V přírodě roušku nosit nemusíte.

Užijte si pobyt v jarní přírodě a hodně zdraví!