e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Farmářské trhy se vrací

publikováno: 20.4.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od dnešního dne, pondělí 20. dubna, umožnila vláda opět prodávat na farmářských trzích. Během týdne se proto vrátí trhy do Ústí nad Labem, Teplic i Mostu, v sobotu také do Loun. V květnu se trhy budou opět konat také v Chomutově, velká přehlídka regionálních výrobků Regiofest se posouvá na září. AKTUALIZOVÁNO

Svou činnost obnoví největší z pořadatelů - Severočeské farmářské trhy. „Začínáme v úterý v Ústí nad Labem, pokračujeme ve středu v Děčíně, ve čtvrtek opět v Ústí nad Labem, v pátek v Teplicích a v sobotu v Mostě, a to vždy v obvyklých časech, na které jsou místní zvyklí,“ zve organizátor Adam Weber s tím, že trhy navazují na původní harmonogram.  

Aktuálně bude v nabídce především sadba, a to jak květin, bylinek, tak zeleniny. Trh se ale podle Webera bude rozbíhat pomalu. „Někteří z nich nestihnou do otevření trhů vyrobit své produkty, proto na první trhy možná nepřijedou,“ vysvětluje Weber. 

I na trzích je potřeba počítat s přísnějšími hygienickými opatřeními. Především jsou povinné roušky, rukavice a rozestupy minimálně dva metry. Návštěvníci se budou muset obejít bez ochutnávek. Pořadatelé jsou nuceni změnit rozestavení stánků.

"Vyjmutí trhů z karanténních opatření vytrhl trn z paty mnoha farmářům. Síla zájmu lidí o kvalitní potraviny pomůže farmáře a drobné výrobce doslova udržet nad vodou. Mnozí z nich nemají prodejny a vyrábějí jen pro trhy, bohužel někteří byli nuceni přihlásit se na úřad práce," doplnil Tomáš Branda. Severočeské farmářské trhy během uzavření nabízely prodej na dálku.

Tradiční trh se vrátí v Mostě i na tržnici u Rozkvětu, opět bude v každou sobotu dopoledne.

V Lounech na Mírovém náměstí se farmářský trh bude konat opět v sobotu 25. dubna od 8,00 do 12,00 hodin. "Účastnit by se měli prodejci slaného a sladkého pečiva, uzených sýrů, koření, čerstvých ryb, zeleniny, nakládaných sýrů a utopenců, produktů Zelené lékárny, škvarkových tyčinek, cibulových kroužků a brambůrků, čerstvého krůtího masa a specialit, čerstvých kozích a kravských sýrů a dalších produktů a hlavně sadby zeleniny, bylinek a okrasných květin," informovali organizátoři. Ti zároveň vyzývají starší občany, aby dorazili již v osm hodin, než se trh zaplní.

Naopak pořadatelé Krušnohorského Regiofestu, přehlídky regionálních výrobků, která se měla konat v Chomutově, již oznámili, že ho přesunou, a to na 24. září.

Harmonogram Severočeských farmářských trhů:
21., 23., 28. a 30. 4. v Ústí nad Labem na Mírovém náměstí od 9,00 do 15,00 hodin
24. 4. v Teplicích na náměstí Svobody od 9. do 15. hodin
25. 4. v Mostě na 1. náměstí od 8,00 do 12,00 hodin
2. 5. v Chomutově na náměstí 1.máje od 8,00 do 12,00 hodin

Foto: Severočeské farmářské trhy.