e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Slavné Nebezpečné vztahy na mostecké scéně

publikováno: 20.4.2017, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Souboj markýzy de Merteuil a rytíře Valmonta zná díky mnoha filmovým zpracováním snad každý. Francouzský příběh z 18. století přilákal také mosteckého dramaturga Zdeňka Janála a režiséra Pavla Ondrucha. S mosteckou verzí známé hry se můžete seznámit poprvé v pátek 21. dubna na premiéře.

Mostecká scéna si z několika překladů názvu vybrala Nebezpečné vztahy a pod tímto názvem bude mít hra premiéru jako třetí letošní inscenace. Autorem příběhu intrik a krutostí světa francouzské smetánky 18. století je Pierre Choderlos de Laclos, francouzský spisovatel a důstojník, který zřejmě vycházel ze skutečných událostí a vlastních zkušeností v tehdejší vyšší společnosti. Přestože jde o příběh velmi starý, dodnes poutá pozornost a byl mnohokrát převeden do divadelní a filmové podoby. 

"Hra je napsána jako velké historické kostýmní drama. Její postavy bychom však neměli vnímat jen jako postavy z dávné doby konce 18. století, ale zcela jako naše současníky. Vždyť kolik Valmontů a markýz, ale i dalších postav hry, se v naší dnešní době vyskytuje! V tom se naše současnost mnoho neliší od doby, do které autor předlohy Laclos zasadil děj svého románu v dopisech. Za kostýmovou fasádou se pak skrývá ta pravá tvář, která je však na první pohled ukrytá pod mnohutností barevných a skvěle střižených šatů," říká k inscenaci dramaturg Zdeněk Janál.

Pro londýnské národní divadlo ho zpracoval dramatik a scénárista Christopher Hampton a tuto verzi také uvidí diváci v Mostě. Hru režíruje Pavel Ondruch, kterého mostečtí diváci již důvěrně znají, naposledy režíroval muzikály Cabaret, Balada pro banditu nebo Zpívání v dešti. "Představitelé hlavních postav Ivana Zajáčková, Jakub Dostál a Zita Benešová umožňují režiséru Pavlu Ondruchovi rozehrát přesně ten příběh, který v Nebezpečných vztazích v roce 2017 vnímá jako zásadní, a s těmi tématy, které ve svých 33 letech vnímá jako aktuální a rezonující s tím, co v životě zažil a co vidí kolem sebe. Nebezpečné vztahy jsou totiž především hrou ze společnosti a o společnosti, která se překvapivě, v parafrázi na repliky ze hry madame de Rosemonde, tak málo mění. V naší inscenaci se pak společnost zrcadlí na scéně, kterou můžeme vnímat jako „barokní jeviště světa“, čemuž odpovídají i zvolené inscenační prostředky jako režijní a herecké gesto, stylizační prvky i výběr hudby," doplňuje dramaturg. Barokní podobu hře dávají i okázalé kostýmy Zuzany Mazáčové, nechybí ani šermířské souboje.

Premiéra se koná v pátek 21. dubna od 19,30 hodin, první repríza pak 26. dubna a další 4. května.

Foto: A. Pshemets´kyy