e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jazz pod horami v Chomutově nabídne další špičkové muzikanty

publikováno: 20.4.2017, kategorie: Hudba, autor: Tereza Dvořáková

Sdílet: facebook twitter google+

Po vyprodaném koncertu tria Davida Dorůžky chystají pořadatelé chomutovského Jazzu pod horami další vystoupení jazzových profesionálů. V Hotelu Sudety v Chomutově zahrají v sobotu 22. dubna Phoenix Quartet a v sobotu 6. května formace Tryptych.

Phoenix Quartet tvoří saxofonista Pavel Hrubý, pianista Michal Nejtek, Jaromír Honzák, známý hráč na basu a bubeník Dano Šoltis. „Tvůrčí producent Alexej Charvát vymyslel Phoenix coby seskupení známých hudebníků, kteří se sešli ve studiu Sono na dvoudenní session a bez větších příprav natočili zbrusu nový hudební materiál,“ uvádí v pozvánce web Jazzu pod horami. A spolupráce špičkových muzikantů se zjevně vyvedla: „Vzhledem ke zkušenostem jejich společná improvizace téměř nemá hluché místo. Řada čísel, třeba dvoudílný Phoenix, který album rámuje, nebo Bennu, dokonce působí jako předem připravené vyvážené kompozice,“ píše o desce recenzent Ondřej Bezr z MF Dnes. 

„Divákům z Krušnohoří se snažíme nabídnout to nejlepší ze současné české a slovenské jazzové scény a Phoenix Quartet do našeho výběru zcela jasně patří,“ přiblížil dramaturgii Jazzu pod horami Mirek Koranda, jeden z organizátorů celoročního festivalu.

Tryptych je poměrně nová formace, která už po krátké době sklízí nadšené reakce hudebních fanoušků. Zkušený bubeník Dušan Černák a kytarista Vladimír Mikláš se spojili se známým basistou Milošem Klápštěm, aby posluchačům nabídli hudbu s prvky jazzu, progresivního rocku, noise i ambientu. Vše doplňuje analogový syntetizátor. „Tryptych osloví i milovníky dalších hudebních žánrů, nejen jazzu. V hudbě Trytychu je významná linka bicích Dušana Černáka, kolem kterých technicky zdatní muzikanti vytvářejí živelnou ale precizní  improvizaci. Sami svou hudbu někdy řadí k tzv. dark fusion,“ upřesňuje Koranda.

Oba koncerty začínají ve 20,00 v chomutovském Hotelu Sudety. Doporučené vstupné činí 200 Kč, ale návštěvnici si mohou sami vybrat platbu mezi 150 až 250 Kč. Organizátoři doporučují provést rezervaci stolu na e-mailu hudba@jazzpodhorami.cz.

Jazz pod horami chystá i další koncerty. „Na podzim vystoupí E Converso, Limbo, o termínu sólového koncertu jednáme s Tarasem Voloschukem a začínáme se rozhlížet na druhé straně Krušných hor, v Sasku a Bavorsku,“ uvedla Tereza Dvořáková, další organizátorka Jazzu pod horami.