e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 22. až 24. dubna

publikováno: 20.4.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Hned třikrát vás tento víkend pozveme na zahajování turistické sezóny – do Českého Švýcarska, do Mostu a Jirkova. A k tomu navíc velké slavnosti v Chomutově (foto), vinařská přehlídka v Litoměřicích... 

Zahájení v Českém Švýcarsku
V průběhu víkendu 22. až 24. dubna proběhne již tradiční společné Otevření turistické sezóny v Českém Švýcarsku. Připravena je pestrá škála především turistických akcí na území Českého i Saského Švýcarska. Podrobnosti se dozvíte v článku.

Pouť svatého Marka
V kostele v Sušanech u Strupčic na Mostecku se v sobotu 23. dubna koná traiční pouť svatého Marka, kterou bude celebrovat litoměřický biskup. Program začne ve 14,00 hodin průvodem okolo kostela a poté mší. Po ní bude následovat modlitba u památeční lípy a pohoštění na návsi, kde vystoupí hudební soubor ZUŠ Chomutov. Pro děti bude připraveno pásmo soutěž s tématem života svatého Marka a v kostele výstava o historii vsi i kostela.

Kam za sportem?
Hokej i fotbal jsou tématem našich tipů v článku Jarní sportovně laděné víkendy, kde se dozvíte, kam můžete vyrazit za sportem tento víkend. 

Vinařské Litoměřice
I na tento týden pro vás máme vinařskou přehlídku, tentokrát na hradě Litoměřice v pátek a sobotu 22. a 23. dubna. Přehlídka bude otevřena po oba dny od 10,00 do 19,00 hodin, slavnostní zahájení proběhne v pátek v 15,00 hodin. Páteční vstupné je 300 Kč, sobotní 200 Kč, v sobotu budou probíhat doprovodné programy Víno a pokrmy a Víno a zdraví.

Zahájení sezóny
A ještě jedno otevírání turistické sezóny, vlastně dvě. Cyklojízdy i trasy pro pěší odstartují turistickou sezónu v Mostě a Jirkově. V Mostě se bude vyrážet z Prvního náměstí v neděli 24. dubna, v Jirkově z náměstí Dr. E. Beneše v sobotu 23. dubna. Podrobnosti se dočtete v dnešním článku.

Majáles v předstihu
S předstihem oslaví studenti v Mostě tradiční květnový studentský svátek Majáles nebo-li vítání máje. Oslava potrvá dva dny a doplní ji festival místních kapel. Program začne v pátek 22. dubna průvodem z Prvního náměstí na Benedikt, kde bude hudební festival pokračovat i v sobotu. Kdo zahraje? Třeba Bez cenzury, Carpatia Castle, Zdarr, Coffebreak nebo Noire Volters. Pořadí kapel a celý program v článku

Chomutovské slavnosti 
Chomutovské slavnosti se odehrají o víkendu 23. a 24. dubna v parku, na náměstí, ve sklepeních a dalších místech Chomutova. Tradiční slavnosti nabídnou rytířské turnaje, expozici strašidel. Letošní ročník bude ve znamení dvousetletého výročí práva konat v Chomutově výroční trh, slavnosti také připomenou sedm set let od narození Karla IV. Kompletní program zde

Proti úložišti
K celostátnímu dni proti úložišti, rozuměj úložišti vyhořelého jaderného odpadu, se připojí také obyvatelé na Podbořansku. Spolek Za záchranu kostela svaté Jiljí v Libyni pořádá v sobotu 23. dubna turistický pochod po stezce Zářivka a v kostele výstavu Ňaderné energie aneb pořád lepší ňaderná nežli jaderná. Vše potřebné se dočtete v článku Proti úložišti bude bojovat Ňaderná energie

Taneční mistrovství
Mistrovství Čech tanečních formací se koná o víkendu v městské sportovní hale Chomutov. Pořadatelé očekávají účast cca 3500 tanečníků v tanečních choreografií z 80 tanečních klubů ve všech věkových kategoriích. Závody jsou součástí celorepublikové taneční tour MČR Czech Dance Masters 2016. Tanečníci zde budou bojovat o postup na grand finále, které se odehraje v Praze v květnu.

Jarní svod psů
Milovníci loveckých psů nemohou chybět na tradiční jarní akci na zámku Červený hrádek, respektive na zámecké louce. Jarní svod psů se koná v neděli 24. dubna od 9,00 hodin. Kromě tradičních plemen, jako je německý krátkosrstý ohař, maďarský ohař, jezevčík borderteriér nebo jagdteriér prý dorazí i méně obvyklá lovecká plemena.  

Den Země s indiány
Oslava Dne Země v indiánském duchu se koná na vrchu Červeňák (nebo také Stříbrník) u Dobroměřic u Loun v sobotu 23. dubna. Můžete se ale připojit už zv Lounech u restaurace Stromovka, odkud v 10,00 hodin vyráží pěší výprava. Na programu bude společný zpěv a meditace, stezka lesíkem pro děti s úkoly, šití „bosonohých“ bot a táborák. Máte-li chuť, připravte si indiánskou masku.

Setkání obyvatel zaniklých obcí
V sobotu 23. dubna od 14,00 hodin se na Střelnici v Kadani opět setkají bývalí obyvatelé zaniklých obcí na Kadaňsku a staří Kadaňáci. Tradičně nebude chybět ani Baranijanka s dobrou muzikou k poslechu a k tanci a budou oceněni nejstarší účastníci setkání. Nezapomeňte přinést historické dokumenty, které se vám podařilo během roku shromáždit!

Den Země v zoo
Také zoo v Ústí nad Labem se připojí k celosvětovým oslavám Dne Země. Stane se tak v sobotu 23. dubna. Připraven je program, který připomíná mezinárodní svátek zaměřený na nutnost ochrany přírody a životního prostředí v globálním měřítku. U restaurace Koliba bude připraveno vystoupení různých etnických skupin, u dětského hřiště Větruše budou k dispozici stánky farmářských trhů s lokálními produkty, ale také nabídka cizokrajného občerstvení a různých etnických výrobků. Již podruhé mohou návštěvníci ochutnat produkty hmyzí kuchyně. Akci budou doprovázet i ekologicky zaměřené soutěže a aktivity. Jako host se akce zúčastní herec Dejvického divadla pan Miroslav Krobot s dcerou Lenkou a vnoučaty. Připadne jim čestná role kmotrů tří loňských mláďat zebry Hartmannové. Program začíná v 10,00 hodin.

Otevírání kostelíka 
U příležitosti Mezinárodního dne památek se v pátek 22. dubna otevře kostelík svatého Jakuba v Bedřichově Světci. Od 16,00 hodin se můžete seznámit s postupem oprav a uspořádanými akcemi pro veřejnost v roce 2015 a  vyslechnout si koncert žáků a učitelů Základní umělecké školy F. L. Gassmanna v Mostě. 

Chovatelský den
V kryté jezdecké hale chomutovského zooparku se můžete seznámit s chovanými koňmi, která vám představí Ing. Jan Šíma. Dozvíte se o jednotlivých plemenech a možnostech jejich využití. Chovatelský den bude probíhat 24. dubna od 13,00 do 15,00 hodin.

Řípská pouť
Jedna z největších krajských poutí se koná tento víkend na Řípu, respektive pod ním. Letošní ročník Řípské pouti proběhne od pátku 22. do neděle 24. dubna na úpatí hory Říp, v obci Rovné. Vedle tradičního zboží ve stáncích a pouťových atrakcí zde proběhne Velká cena ČR v parašutismu a Country festival či prodejní výstava drobného zvířectva. Z Roudnice nad Labem se do Krabčic můžete dopravit díky speciální vláčkové soupravě. Vlak jezdí v pátek od 12,00 hodin každou hodinu, v sobotu již od 9,00 do 17,00 hodin, v neděli od 10,00 hodin. Program pouti na stránkách obce

Drahokamy pro císaře
O připravované výstavě Karel IV. a Kadaňsko jsme vás už ve Speciálu Rok Karla IV. informovali. V sobotu 23. dubna můžete na kadaňském hradě proniknout do tajemství drahokamů, které zdobí slavné kaple Karlovy éry. Přednáška je předzvěstí výstavy, která začne na konci dubna.  Začíná v 17,00 hodin.

Probouzení březenského draka
V sobotu 23. dubna se probudí v Březně u Chomutova zdejší drak nebo-li vysloužilé rypadlo. Bude připraven bohatý program pro děti, který začíná už v 10,00 hodin otevřením pirátské soutěžní arény. Právě Pirátům Chomutov bude celý program věnován, vystoupí hokejisté, také Divadlo v Pytli, Vláďa Hron a nakonec začne ve čtyři námořnická párty. Vstup je zdarma, koná se v prostoru u vrátnice Severočeských dolů za obcí Březno (kousek od nádraží).

Foto: Chomutovské slavnosti, město Chomutov.