e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dolní Poohří odstartuje turistickou sezónu na rozhledně

publikováno: 20.4.2015, kategorie: Turistika, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Destinační agentura Dolní Poohří zahájí turistickou sezónu 2015 poslední dubnovou sobotu na rozhledně na Červeném vrchu na Lounsku. 25. dubna dopoledne se mohou návštěvníci vydat na krátký turistický pochod z Loun.

Sraz účastníků je mezi 10,00 a 10,30 hodin u infocentra v Lounech na Mírovém náměstí, odkud se pochodníci vydají přes Dobroměřice k rozhledně na Červeném vrchu, známém také jako Červeňák nebo Stříbrník. „Trasa měří jen asi čtyři kilometry, takže výlet je vhodný i pro méně zdatné turisty a děti. Aby byla cesta zábavnější, připravujeme několik zastávek, kde budou účastníci plnit nejrůznější úkoly. Jaké – to se dozví turisté až na místě,“ zve na zahájení sezóny  ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná.

Za odměnu čeká pochodníky po splnění všech úkolů pamětní list a také drobné pohoštění v cíli trasy – na Ejemově chatě na vrcholu kopce. Rozhledna bude otevřena po celou sobotu, stejně jako občerstvení na chatě, takže na vrchol mohou dorazit i další návštěvníci, kteří nestihnou pochod. Jako vzpomínku na zahájení turistické sezóny si mohou zakoupit speciálně vydanou pohlednici s panoramatickým výhledem z rozhledny a otisknout si příležitostné razítko.

Chata na vrcholu Stříbrníku či Červeňáku v nadmořské výšce 271 metrů stojí od roku 1911, kdy ji vlastními silami vybudovali lounští turisté a pojmenovali po iniciátorovi stavby Josefu Ejemovi. Dřevěná Frotzelova rozhledna, která kopec převyšuje o 12 metrů, nabízí krásné výhledy na Lounsko a České středohoří. Otevřena je již od 21. března 2015, zatím o víkendech od 10,00 do 18,00 hodin.