e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první jarní víkend 22. až 24. března

publikováno: 20.3.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S jarem se na stránky magazínu www.e-region.cz vrací středeční Tipy na víkend. Kam můžete vyrazit první jarní víkend? Třeba přivítat jaro v archeoskanzenu v Březně, vyjít si na pochod s turisty nebo navštívit vinné sklepy.

Jarilo
Archeoskanzen v Březně u Loun přivítá jaro programem nazvaným Jarilo, a to v sobotu 23. března od 10,00 do 16,00 hodin. Oslavit příchod jara můžete bubnováním, rituálem, pravěkým vyráběním a setbou. Vyrobíte a zlikvidujete Moranu, vzdáte hold Mokoši, bohyni země. Ve skanzenu také začne nový archeobotanický experiment, bude se z nejrůznějších přírodních vláken a materiálů plést, kroutit, vyrábět nádoby, košíky, pytlíky. Čeká vás oheň, něco na zub i na zahřátí, program i pro nejmenší děti. Vstupné dobrovolné.

Vítání jara na Resslu
Další možnost, kde přivítat jaro v přírodě, bude v Mostě se Střediskem volného času. To pořádá program pro děti na Resslu v sobotu 23. března od 15,00 hodin. Děti čekají úkoly a mohou si opéct buřty.

Otevřené vinné sklepy
V sobotu 23. března můžete zavítat do několika vinařství v Ústeckém kraji. Do akce se zapojí celkem 6 vinařství z Českého středohoří a Dolního Poohří, například vinařství Johann W Třebívlice, Chrámce, vinaři v Březně a Vičicích u Chomutova. Pro dopravu mezi jednotlivými vinařství bude možné využít speciální linky vínobusů, které budou vozit návštěvníky z Roudnice nad Labem, Litoměřic a od vlakového nádraží v Lovosicích. V pravidelných intervalech potom budou po celý den jezdit mezi sklepy. Sjednat lze i další zastávky cestou, a to na www.stredohori.cz/rezervace/.

Výšlap s turisty
Žatečtí turisté pořádají XV. Jarní výšlap. Startuje v Kounově v restauraci U Tří lip mezi 7. a 11. hodinou. Připraveny jsou trasy 10, 15 a 25 km. Informace je možné získat na tel. 723122928.
Další možností vyšlápnout si do přírody je účast na pochodu 166000 stop krajem Lučanů, který startuje v sobotu 23. března v 7,00 hodin v sokolovně Černčice. Pro pěší jsou nachystány trasy 12, 20 a 35 km a pro cyklisty 22 a 45 km. Cíl tamtéž do 17,00 hodin.

Plesová sezóna
Přestože už začalo jaro, plesová sezóna ještě nekončí. V mosteckém  Repre se koná v pátek maturitní ples gymnázia, v mosteckém divadle bude v sobotu Divadelní ples, v divadle chomutovském zase reprezentační ples města. Louny budou mít svůj městský ples v sobotu v KD Zastávka, v KD Klášterec se v sobotu koná Ples seniorů. Dalším tipem je Jarní ples Citadely v Litvínově, který se koná v pátek. V Litoměřicích se v sobotu koná Ples jara a přátel vína.

Konec otužilecké sezóny
S oteplením končí také plavecká otužilecká sezóna. Rozloučit se s ní můžete v Libochovicích u řeky Ohře v sobotu 23. března od 14,00 hodin.

Keltský telegraf
První jarní sobotu se pořádá také zajímavá akce po celé republice, nazvaná Keltský telegraf. Cílem je vydat se na vrcholy významných kopců a navzájem se spojit pomocí světelného signálu, který se vysílá z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách napříč krajinou. Připojit se můžete třeba na Rané, Blšanském Chlumu u Loun, Oltáříku, Házmburku, Ostrém nebo Košťálově v Českém středohoří, na Teplicku na Milešovce či Pařezu. Podrobnou mapu i s „volnými“ kopci najdete na webu https://www.keltskytelegraf.cz

Žatecká procházka
Pokud vás zajímá dění v Žatci, můžete vyrazit v neděli 24. března na druhou zastupitelskou procházku. Sraz je ve 14,00 hodin na křižovatce ulic Stavbařů a Lípová. Procházka pro všechny zájemce o dění ve městě bude tentokrát na téma městské parky a jejich revitalizace.

Rozloučení se zimou
Vítání jara pořádá v sobotu 23. března také město Hrob na Teplicku. Sraz masek je u Koruny mezi 14. a 15. hodinou, průvod vyjde v 15,00 hodin. Čeká vás průvod masek, rozloučení s Moranou a hudba.

Foto: Archeoskanzen Březno.