e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vršanské uhlí pomohlo regionu téměř 30 miliony

publikováno: 20.3.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Vršanská uhelná, spojená se jménem finančníka Pavla Tykače, pomohla v roce 2015 Ústeckému kraji, zejména Mostecku, bezmála 30 miliony korun. Kromě dlouholetého projektu Chytré hlavy pro Sever a role generálního partnera Černých andělů – DHK Baník Most patřila k nejvýznamnějším sponzorským aktivitám rekonstrukce mostecké porodnice za 4,2 milionu korun. 

„Také v letošním roce chceme přispět ke zvýšení úrovně zdravotnické péče v mostecké nemocnici. Věnujeme 3,2 milionu korun na rekonstrukci šestinedělí a dalších 1,2 milionu korun na nákup přístroje pro chirurgické oddělení. Ten je určen k léčbě nádorů prsu a zhoubných kožních onemocnění,“ uvedl Vladimír Rouček, generální ředitel Vršanské uhelné. Těžební společnost jen během posledních dvou let, ve spolupráci s Ústeckým krajem, poskytla peníze na dovybavení urologického, plicního, ortopedického a chirurgického oddělení nemocnice v Mostě. 

Finanční pomoc regionu v roce 2016 zaměří Vršanská uhelná opět hlavně na své dlouhodobé projekty. „Na jaře se rozběhne již sedmý ročník Chytrých hlav, takže ke zhruba 30 učebnám, vybudovaným díky tomuto grantu, přibudou další. Pokračovat bude v rámci dlouhodobé smlouvy také spolupráce s Ústeckým krajem, již třetím rokem půjde o 5 milionů korun. Stejně tak budeme nadále generálním sponzorem Černých andělů a rozhodně chceme podporovat rovněž osm našich partnerských měst a vesnic,“ upřesnila Liběna Novotná, vedoucí regionální komunikace. Například město Most mohlo vloni díky více než 6 milionům korun od těžařů přispět na rozsáhlou rekonstrukci jeviště mosteckého divadla nebo vybudovat dětské hřiště na Matyldě. 

Obdobně jako každý rok mohou žádat menší subjekty o finanční podporu na realizaci svých kulturních, sportovních i dalších projektů. Jejich žádosti jsou vyhodnocovány v rámci sponzorské politiky Vršanské uhelné každé čtvrtletí.