e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Do Loun se vrátí Masaryk

publikováno: 20.2.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V lounském infocentru je nově k mání turistická známka ze speciální edice ke 100. výročí vzniku Československa. Připomíná pomník T. G. Masaryka, který stával v Lounech a během okupace zmizel. Do města se jeho kopie vrátí v den výročí založení republiky, 28. října 2018

Původní socha z dílny sochaře Otakara Švece byla na Pražské ulici v Lounech odhalena 1. června 1930. Krátce před druhou světovou válkou ji Němci odstranili a zřejmě padla za oběť válečnému průmyslu, neboť byla z bronzu.

Vloni na jaře vyhlásilo město sbírku na obnovu sochy, která vyjde na téměř milion korun. Část prostředků se skutečně podařilo vybrat a sochu nyní vyrábí nejstarší kamenická a sochařská škola v Čechách - Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích. Dárcům, kteří přispěli na sochu město věnovalo pamětní listy a jejich jména budou uložena spolu s dalšími dokumenty do kamenného podstavce památníku.

Slavnostního odhalení kopie se obyvatelé Loun dočkají v den výročí založení Československa - tedy 28. října 2018. Už nyní si ale mohou sochu připomenout díky turistické známce. Na líci je portrét TGM a na rubu pak vyobrazení pomníku před Základní školou J. A. Komenského. Stojí 35 korun. Dále infocentrum nabízí i výroční turistické razítko (zdarma) a turistickou nálepku (12 Kč).