e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel odhalí pověstí z lesů, zřícenin a skal

publikováno: 20.2.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Už podruhé zavítá série přátelských setkání s vědou Café Nobel do prostředí Kavárny a restaurace Refugio v Tisé na Ústecku. Ve čtvrtek 22. února od 18,30 hodin budou tématem Stíny mezi stromy: Nové pověsti z lesů, zřícenin a skal.

Pro současné pověsti se často užívá přívlastek „městské“ – anglicky urban legends. Odráží skutečnost, že první z nich byly identifikovány právě v městském prostředí a lišily se od tradičního „venkovského“ folkloru. Jak ale říká Jan Pohunek z Národního muzea v Praze, ve skutečnosti se živě tradované příběhy s nadpřirozenými motivy odehrávají i v prostředí více přírodním, mimo stále obydlená místa. Některé z nich vám bude vyprávět. Nečekejte však žádná fantastická odhalení. Etnologové nemají v popisu práce tajemné příběhy vysvětlovat. Jen je sbírají a studují. 

Mgr. Jan Pohunek je etnolog a folklorista, vedoucí Etnografického oddělení Národního muzea. Kromě obecně etnografických témat souvisejících s muzejní činností se dlouhodobě věnuje také problematice současné folklorní narativity, schopnosti a dovednosti vyprávět příběhy, a dějinám trampingu a spřízněných hnutí. Je autorem knihy Stíny mezi stromy: Extravilán v současných pověstech, píše ale také fantastiku a svou znalost české krajiny zužitkoval i jako spoluautor šesti průvodců.

Kavárnu Refugio najdete v Tiské na Ústecku. Pojedete-li autobusem, využijte autobus č. 452 z Ústí nad Labem (směr Bahratal, odjezd 17:35 ze zastávky Ústí n/L, Divadlo v podloubí naproti bývalému autobusovému nádraží). Vystoupíte na zastávce Tisá, rozcestí Sněžník (příjezd 18:07), odkud půjdete pěšky ve směru jízdy cca 5 minut. Refugio se nachází po pravé straně, naproti kostelu sv. Anny. Zpáteční spoje odjíždí z rozcestí ve 20:48 a 21:55.

Foto: Pixabay.com.