e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kamenný chrlič pod zámkem Červený hrádek

publikováno: 20.2.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Po první etapě restaurování kamenného chrliče pod zámkem Červený hrádek, která proběhla minulý rok, je naplánováno její dokončení. Město Jirkov podá žádost o dotaci z Programu na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje pro rok 2012, jehož poskytovatelem je Ústecký kraj. Dotaci je možné získat na záchranu bezprostředně ohrožených hodnotných architektonických a historických kulturních památek.

Při druhé etapě by došlo ke zrestaurování pisciny (vodní nádrž pod chrličem) a schodišťových stupňů - bloky pisciny budou rozebrány, očištěny, zpevněny a budou opatřeny čepy. Vana pisciny bude očištěna od mikroflóry a usazenin, případné trhliny budou otevřeny a zainjektovány. Všechny schodišťové stupně bude nutné přeosadit, některé pročepovat a slepit. Stupně budou očištěny od mikroflóry, jílu a prachu, krusty budou ztenčeny. Bude vyroben také jeden chybějící schodišťový stupeň. V rámci ukončovacích prací proběhne barevná retuše díla, biosanace a konzervace.

Celkové náklady druhé etapy restaurování kamenného chrliče s kašnou činí 104 310 korun. Pokud bude žádost úspěšná, restaurátorské práce by měly být hotovy na podzim.