e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zoopark pomáhá handicapovaným zvířatům

publikováno: 20.1.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Andělová

Sdílet: facebook twitter google+

Záchrannou stanicí pro handicapovaná zvířata, při Podkrušnohorském zooparku bylo přijato v roce 2011 celkem 229 jedinců. Zvířata jsou každoročně přijímána s různě komplikovaným zraněním nebo onemocněním. Z menších druhů se jednalo o netopýry (35 ks), ježky (30 ks) či rorýse (20 ks), z větších například o poštolky (21 ks) a káňata (13 ks) a mezi velké pacienty patřily nejčastěji srny. Mezi nejzajímavější druhy zvířat patřil například čáp černý, orlovec říční či moták pochop.

Jako příčina zranění převažovala ve statistice srážka s dopravními prostředky, náraz do překážky nebo pád. Případy, kdy lidé mylně vyhodnotili situaci a do stanice přinesli mláďata zdánlivě opuštěná, byly také velmi časté i přes osvětu, kterou záchranné stanice každoročně opakují.

Všem přijatým druhům zvířat byla poskytnuta adekvátní odborná péče ve spolupráci s veterinářem. V ojedinělých případech je nutné přistoupit i k utracení jedince. Je na zvážení odborníka, zda jsou zvířata schopna svá zranění   fyzicky zvládnout, a nebo případy, kdy by jim i přes naši pomoc jejich zranění stejně komplikovala návrat do volné přírody a neumožnila handicapovanému jedinci žít v důstojných podmínkách. Jedná se často o důsledek komplikovaných zlomenin končetin ptáků, kteří končetiny k důstojnému životu nezbytně potřebují. I k těmto  zákrokům a rozhodnutím je potřeba přistupovat v péči o handicapovaná zvířata. Odměnou naopak bývají případy jedinců, kterým byl díky odborné péči umožněn plnohodnotný návrat zpět do volné přírody.