e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend 21. až 23. prosince

publikováno: 19.12.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední adventní víkend si můžete užít spoustu adventních koncertů, vyrazit na trhy a potěšit se vánočními výstavami s doprovodným programem. Naposledy se otevře zámek Červený Hrádek k netradičním prohlídkám a v chomutovském skanzenu se bude nadělovat zvířatům.

Adventní prohlídky
Na Červeném Hrádku u Jirkova se v neděli 23. prosince konají poslední adventní prohlídky. Vyzdobeným zámkem si projdete v doprovodu hraběnky a komorníka, připomenete si vánoční zvyky a čeká vás i občerstvení. Prohlídky se konají ve 13,00, 14,30, 16,00, 17,30 a 19,00 hodin, trvají 90 minut. Vstupné je 180 Kč dospělí, děti 90 Kč. Rezervace na recepci, tel. 474 684 560.

Vánoční pečení
V rámci výstavy Než přijde Ježíšek si můžete v žateckém muzeu, v Křížově vile, vyzkoušet pečení vánočních perníčků. Péct se bude celý víkend 22. a 23. prosince vždy od 13,00 do 17,00 hodin. Vstup je 30 Kč, pro děti 20 Kč.

Staročeská kuchyně
V rámci výstavy Vánoce našich prababiček v lounském muzeu bude připravena v neděli 23. prosince v budově muzea ukázka staročeské kuchyně. Akce se koná od 14,00 do 17,00 hodin a vstupné je dobrovolné.

Pohádkové Vánoce
Při čekání na Ježíška můžete děti zabavit v divadle. Divadlo Rozmanitostí v Mostě uvádí v sobotu v 10,00 hodin Vánoce tří sněhuláků a pro starší děti od 17,00 hodin pohádku O třech přadlenách. V Docela velkém divadle v Litvínově chystají postavy z pohádek pro děti předvánoční generálku na Štědrý večer. Začátek v 16,00 hodin, je třeba se předem objednat.

Neděle ve skanzenu
Skanzen Stará Ves v Chomutově uzavře adventní program v neděli 23. prosince. Na poslední neděli před Štědrým dnem návštěvníci nosí krmení pro zvířata, poslouchají, a mohou si i zazpívat, koledy, ochutnají vánoční dobroty podle starých receptů. Vyzkoušejí si řadu zvyků spojených s vánočními svátky, třeba lití olova či házení botou. Program začíná ve 14,00 a končí v 17,00 hodin.

Vánoční trhy
Poslední adventní víkend jsou otevřeny trhy v Mostě do neděle 23. prosince. V sobotu si odpoledne můžete vyzkoušet tradiční vánoční zvyky a vneděli odpoledne se zaposlouchat do hudby. Trhy pokračují do neděle také v Chomutově na náměstí Míru. V sobotu dopoledne děti pobaví Míša Dolinová a pohádka, od 14,00 hodin začíná vánoční show divadla Hnedle Vedle, v neděli od 16,00 hodin koncertuje kapela Úlet.

Adventní koncerty
V pátek 21. prosince od 17,00 hodin se v kostele Božího Spasitele (žlutý kostel) v Podbořanech koná varhanní koncert Lucie Brichtové. Zazní tradiční vánoční písně a koledy. Součástí programu je také bohoslužba se slavnostním navrácením původního kalicha, kterou slouží polní kaplan armády ČR a husitský kněz Mgr. Pavel Brichta.
Naladit se hudebně na svátky můžete též v Kadani, kde v pátek 21. prosince zazní v kostele Povýšení svatého Kříže na Mírovém náměstí Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Zpívat bude smíšený sbor Hlahol a kadaňští zpěváci. Začátek v 18 hodin.
V Chomutově koncertuje Loutna česká společně s herečkou Bárou Štěpánovou, a to v neděli 23. prosince od 15,00 hodin v Galerii Lurago a od 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce.
V sobotu 22. prosince se v kostele svaté Kateřiny v Chomutově koná adventní koncert s pěveckým sborem Happy Smile, od 10,00 hodin.
V neděli 23. prosince se můžete zúčastnit adventního zpívání na náměstí Svobody v Žatci. Na programu budou samozřejmě vánoční písně a koledy, začátek v 16,00 hodin.
Z věže kostela u rybníka Barbora v Duchcově bude znít v neděli 23. prosince Adventní troubení - slavnostní fanfáry a koledy žešťového tria, od 17,00 hodin.
V pátek 21. prosince si můžete Rybovu mši vyslechnout také v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Začátek v 18,00 hodin.
V kostele svatého Jana Křtitele na Zámeckém náměstí v Teplicích koncertuje v neděli od 16,00 hodin smíšený pěvecký sbor Audite Silente, vstupné 120 Kč.
Poněkud jiný zvuk bude mít tradiční vánoční večírek kapely Cumbal v mosteckém rokáči. Začíná v pátek 21. prosince v osm večer.
Adventní koncert bude také v Lounech, v kostele Církve československé husitské, a to v pátek 21. prosince od 18,00 hodin. Vystoupí Eliška Drbohlavová a Jaroslav Parma ze ZUŠ Louny.

Hornický průvod
Vrcholem adventního programu v saském Annabergu je velký hornický průvod v neděli před Štědrým dnem. Každoroční hornický průvod čítá více než 1 300 osob v krojích z celého Saska a z dalších hornických regionů Spolkové republiky Německo. Poté, co průvod projde ve 13,30 hodin městem, shromáždí se všichni hudebníci hornických spolků před působivou siluetou kostela Sv. Anny a společně zahrají velký hornický koncert.

Betlémský autobus
Novodobá vánoční tradice Betlémskéh světla je v České republikce plně pod patronací skautů. Letos k nám do republiky přijede potřicáté, v Chomutově bude historický autobus jezdit už podeváté, a to v neděli 23. prosince. Podrobnosti o zastávkách se dozvíte v článku.

Františkánské Vánoce
Ještě tento víkend bude ve Františkánském klášteře v Kadani opět otevřena výstava Františkánské Vánoce, která přibližuje historii betlémářství od Františka z Asisi po současnost. Otevřeno v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin.

Tipy na vánoční svátky vám přineseme tento pátek.

Další akce můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí.

Foto: Zoopark Chomutov.