e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Třebívlice na Švestkové dráze mají druhé nejhezčí nádraží v Česku

publikováno: 19.12.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Každoročně se utkávají železniční stanice a zastávky o titul nejhezčího nádraží na české železnici. V letošním ročníku soutěže se díky hlasování veřejnosti na druhou příčku dostala železniční stanice Třebívlice, ležící na Švestkové dráze mezi Mostem a Lovosicemi. Turisty bude tato dráha opět vozit od konce března příštího roku.

Trať i přilehlá nádraží v úseku Čížkovice - Obrnice nyní vlastní a provozuje společnost AŽD Praha, která zde obnovila v letošním roce provoz turistického vlaku. "Během uplynulé turistické sezóny bylo přepraveno téměř 4 500 cestujících a trať navíc ožila řadou kulturních událostí. Zmínit lze například první ročník divadelních představení na kolejích v provedení spolku Kredenc, kdy se česko-německé příběhy odehrávaly nejenom uvnitř vlaku, ale také kolem něj," informoval při zakončí turistické sezóny v říjnu Jan Šimral z AŽD.

Vítězem soutěže Nej nádraží 2017 se stala stanice v Doksech, třetí příčka patří Lipnu nad Vltavou, titul pohádkové nádraží si odnesl Velký Valtinov na trati z České Lípy do Liberce. Vyhlášení výsledků proběhlo v listopadu v Praze a jeho čestným hostem byl herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. "Dalšími nominanty do soutěže byla z Ústeckého kraje nádraží Podbořany a Ústí nad Labem hlavní nádraží, ta se však neprobojovala do finále," informovala Magda Pejšová z krajského úřadu Ústeckého kraje.

Provoz na Švestkové dráze začne opět se startem jarní turistické sezóny na konci března. Krajský úřad přislíbil rozšíření provozu na tři páry vlaků o víkendech.