e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Advent v Jirkově zpříjemní hudba a svařák

publikováno: 19.11.2020, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Složité rozhodování, jak naplánovat adventní program, řeší i město Jirkov. Byť se některé tradiční akce konat nebudou, radnice chce pořádat farmářské trhy i vánoční trhy na zámku a oživit centrum města stánky se svařákem a hudbou.

Jisté už je, že Charitativní advent s trhy se v Jirkově konat nebude. Důvodem je především fakt, že kvůli uzavření škol nestihli žáci připravit své výrobky, které se poté prodávají na náměstí. Cílem je vybrat finanční prostředky pro pomoc druhým. "Radnice však uvažuje o adventních farmářských trzích, které by se, když to půjde, konaly všechny čtyři adventní neděle," vysvětluje Jiří Vacula.

Kromě toho by na náměstí již od první adventní neděle 29. listopadu měly být umístěny stánky se svařeným vínem a punčem a atmosféru by dotvářela vánoční reprodukovaná hudba. "I to však závisí na tom, jaká celostátní opatření budou platit a zda bude vůbec možné takovýto prodej provozovat," dodává za město Vacula. Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu stejně jako v jiných městech nebude, nicméně na výzdobu města se mohou obyvatelé těšit.

Nejznámější tradicí Jirkova je živý betlém na zámku Červený Hrádek, který však na Štědrý den navštěvují tisíce lidí. Zatím tedy jasné, zda a jak ho bude možné uspořádat. Na zámku by se však měla otevřít zámecká kaple, kam by lidé mohli chodit zapalovat za zvuku varhan adventní svíčky. Kromě toho by plánuje městská organizace KVIZ na zámku pořádání trhů s prodejem vánočního sortimentu vždy o adventních nedělích.