e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplice vzdají hold zakladatelce lázní královně Juditě

publikováno: 19.11.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po více než 800 letech od její smrti budou moci obyvatelé Teplic pohledět do tváře ženy, jíž vděčí za věhlas svých lázní. V úterý 27. listopadu bude u Císařských lázní v Teplicích odhalena socha královny Judity. Pokladem pro ni byly výsledky antropologického průzkumu a unikátní 3D modelování tváře z ostatků, nalezených v teplické románské bazilice.

"Týden před otevřením Thermalia (o zahájení provozu vás budeme informovat) vzdáme hold zakladatelce lázeňské myšlenky nejen v Teplicích, nejen v Čechách, ale v celé střední Evropě. Královna Judita, jedna z nejvýznamnějších žen 12. století, se dočká své první sochy," prozradila Dagmar Eflerová, PR specialistka akciové společnosti Lázně Teplice v Čechách.

Autorem busty je akademický sochař Libor Pisklák. Jako předloha mu posloužil 3D model pravděpodobné podoby od brazilského designera Cícero André da Costa Moraese, představený veřejnosti poprvé v září letošního roku v Praze. Tomu zase sloužily jako podklad snímky lebky královny Judity, která byla nalezena v minulém století při archeologickém výzkumu románské baziliky a kláštera v Teplicích. Podle ní odborníci soudí, že měřila kolem 160 centimetrů a zemřel a v poměrně vysokém věku 75 až 80 let, a to ve výborném zdravotním stavu. Ostatky královny jsou nyní uloženy v Národním muzeu, ale v plánu je jejich pohřbení ve Strahovském klášteře v Praze. 

Judita se narodila v roce 1135 a byla manželkou druhého českého krále Vladislava II. a matkou Přemysla Otakara I. Podle historiků jednou z nejvýznamnějších žen 12. století. Kroniky o ní píší, že byla "ženou znamenité krásy, podnikavého ducha, mysli smělé, milovnice nauk a literatury, zběhlá v řeči latinské i ve věcech politických". Na její popud byl vystavěn roku 1172 Juditin most, v Evropě zcela ojedinělá kamenná stavba přes Vltavu. Dnes na stejném místě stojí most Karlův. 

A jaký význam měla pro Teplice? "Česká královna Judita založila klášter u teplých vod. Poznala sílu pramenů a jako první se zasloužila o cílené využití léčivých vod. Judita tak položila základy lázeňství nejen v Čechách, ale i ve střední Evropě. Stalo se tak v Teplicích roku 1154," prozrazují pracovníci teplického muzea. Po králově smrti se Judita v Teplicích usadila natrvalo a právě zde se v plném zdraví dožila vysokého věku.

"Na počest zakladatelky lázeňské tradice v Teplicích umístí Lázně Teplice v Čechách bustu české královny Judity ke vstupu do Císařských lázní v Teplicích," informovala Dagmar Eflerová. Slavnostní odhalení busty královny Judity se koná v úterý 27. listopadu od 10,000 hodin. Následovat bude prohlídka expozice teplického muzea Po stopách zaniklého kláštera v Teplicích s Mgr. Michalem B. Soukupem.