e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční pohádka bude letos ze Stekníku

publikováno: 19.11.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecké státní památky, které spravuje Národní památkový ústav, hlásí vyšší návštěvnost. Na hrady a zámky v Ústeckém kraji přišlo do konce října o 35 tisíc lidí více než loni, dohromady přes 237 tisíc návštěvníků. Rekordmanem roku je Stekník, který letos o Vánocích uvidí diváci na obrazovkách ČT.

"V Ústeckém kraji se v roce 2016 skokově navýšila návštěvnost zámku Stekník, přišlo sem dvojnásobné množství lidí, než loni," prozradila Jana Hessová z Národního památkového ústavu. Zvýšení návštěvnosti možná zámek čeká i příští rok, neboť letos o Vánocích uvidí diváci zámek ve vánoční pohádce na ČT, které mívají velkou sledovanost. Natáčelo se letos v květnu a pohádka Slíbená princezna se na obrazovkách objeví na Boží hod 25. prosince. Zámek se pro pohádku proměnil v ostrovní království obklopené mořem.

"O 60 procent narostla ve srovnání s loňskem návštěvnost kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, zaznamenali zde o šest tisíc prodaných vstupenek více. Obnovená a znovuotevřená věž kostela nabízí fotografickou exkurzy do proměn města Mostu kvůli těžbě uhlí a krásný výhled do okolí," informovala dále Jana Hessová.

"Rapidní nárůst návštěvníků vykázaly postupně objevované zámky Jezeří a Velké Březno, ale i hrad Hazmburk, kde byl od léta k vidění model hradu z doby vlády Lucemburků. Na Hazmburku, pokud to počasí dovolí, bude otevřeno o listopadových víkendech. Nejnavštěvovanější zámek na Ústecku, Ploskovice, letos vidělo již 32 tisíc lidí," doplnila statistiku.

Dařilo se také zámku Duchcov, kde se letos otevřena nová stálá expozice Okouzleni antikou, který ukazuje, jak antika inspirovala a ovlivňovala šlechtu a její kulturu.

 

Příští týden se v našem vánočním speciálu dozvíte, jaké programy chystají státní zámky na Advent.