e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Průvod světel připomene těžký život dětí třetího světa

publikováno: 19.11.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Zítra začíná celosvětová kampaň End Child Slavery Week. Londýn a Kadaň jsou jediná dvě evropská města, která výzvu kampaně proti dětské práci vyslyšela. Ve čtvrtek 20. listopadu vyjde v 17,00 hodin z Mírového náměstí v Kadani průvod křížovou cestou ke klášteru, aby obyvatelům města připomněl, jak těžký mohou mít v 21. století život děti na druhém konci planety. Vezměte světla a vyražte také!

Teprve sedmnáctiletá Malála Júsufzaj, letošní laureátka Nobelovy ceny za mír, je pákistánská bojovnice za lidská práva, zejména za právo dívek na vzdělání. Říká: "Extremisté se knih bojí, síla vzdělání je děsí. Kniha a pero – to jsou naše nejsilnější zbraně." 

Na světě však existují miliony dětí, kterým není vzdělání umožněno, protože jsou nuceny pracovat až 18 hodin denně. Takových dětí je na světě víc než 5,5 milionu. Celosvětová kampaň End Child Slavery Week má na tento problém upozornit a vyburcovat lidi z celého světa k vyjádření podpory a Londýn a Kadaň jsou jediná dvě evropská města, která tuto výzvu vyslyšela. V Kadani půjdeme ve čtvrtek 20. listopadu v 17,00 hodin z Mírového náměstí křížovou cestou až na klášter a poneseme pro ně světýlka naděje - vezměte tedy s sebou z domova lampiony, svíčky, baterky, zkrátka všechno, co svítí, a přijďte!

V 18,00 hodin pak v refektáři díky festivalu Jeden svět promítneme krátký, sedmnáctiminutový film - Farídulláh má dnes volno o jedenáctiletém afghánském chlapci, který pracuje v cihelně, aby uživil svou rodinu.