e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hornické průvody patří k saským Vánocům

publikováno: 19.11.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Hornické tradice si v německé části Krušných hor stále zachovávají svou historickou a půvabnou podobu jako za dob největšího rozkvětu dolování. Nedílnou součástí adventních svátků v Sasku jsou proto hornické průvody nebo-li Bergparaden. Prochází každým větším městečkem. Jeden z největších se koná na druhou adventní neděli ve Freibergu a čtvrtou v Annaberg-Buchholz, půvabný průvod i s loutkami prochází Seiffenem.

„Více než 60 tradičních hornických spolků sdružených v Saském zemském svazu pečuje o další existenci a rozvoj hornické tradice v Sasku. K této tradici patří také bezpočet hornických písní a melodií, jejichž tóny pravidelně zaznívají z nástrojů a úst členů 14 hornických kapel,“ vysvětluje Susanne Gertoberens, která se věnuje propagaci Saska.

Velká drážďanská přehlídka se stovkami účinkujících se letos konat nebude – je vždy jen jednou za dva roky. Horníky v uniformách, se světly a hudbou můžete ale potkat v řadě jiných měst.

Velký průvod horníků s loučemi prochází hornickým městem Freiberg. PoLetos to bude 8. prosince v 17,30 hodin. Pochod začíná v Albertparku, projde Zámeckým náměstí na Horní náměstí.

V Annabergu-Buchholz se pestrá přehlídka horníků ze saských sdružení tradičně koná o čtvrté adventní neděli, tedy 23. prosince. Účastní se jí na dvanáctset krojovaných účastníků z celého Saska a dalších hornických regionů Německa. Začátek je ve 13,30 hodin. Průvod prochází Wolkensteiner Straße přes náměstí pěší zónou Buchholzer Straße a zpět. Po přehlídce (před třetí hodinou) se všichni hudebníci shromáždí před působivou siluetou kostela Sv. Anny k velkému hornickému koncertu.

V Seiffenu, oblíbeném vánočním výletním městečku, se koná hned několik průvodů a přehlídek a horníci se tu prolínají celým adventním programem. Malý tradiční havířský průvod zahájí program v sobotu 1. prosince v 9,30 hodin, kdy v Seiffenu začínají vánoční trhy. Průvod (ovšem nikoliv hornický) s pochodněmi a lampiony po hornických stezkách vyrazí v sobotu 8. prosince v 17,00 hodin. Vrcholem programu je pak na třetí adventní sobotu 15. prosince Velký tradiční hornický průvod se 400 účastníky v krojích, včetně dětí ze souboru Oživlé hračky.

Další tipy stručně: V Chemnitz hornický průvod zahajuje adventní svátky, koná se tedy 1. prosince, začátek ve 13,00 hodin. Ve Zwickau se průvod horníků koná 15. prosince ve 14,00 hodin (od nákupního centra Glück Auf Center) a završí ho koncert. Městem Marienberg projde hornický průvod v neděli 16. prosince od 14,00 hodin.

Zajímavostí saských vánoc je také Mettenschichten – hornická tradice slavnostní poslední směny horníků před Vánocemi. Směna končila dříve než obvykle „zaklepáním“ a horníci se poté scházeli ke společné modlitbě a zpěvu, následovalo skromné pohoštění. Dnes už jde jen o připomínku starého zvyku, nicméně zažít ho můžete třeba v téměř každém prohlídkovém dole, kterých je v Krušných horách nepočítaně. Slavnost se koná třeba v Annaberg-Buchholz v Prohlídkové štole Markus Roehling Stolln (28. listopadu, 19. a 28. prosince od 17,00 hodin). Živá je tato tradice v lázeňském městečku Bad Schlema. Zde můžete každý adventní víkend navštívit prohlídkový důl Markus-Semmler, kde se Mettenschicht koná od 10,00 do 13,00 hodin. Nejblíž to budete mít do Dolu Fortuna Stollen v Deutschneudorfu, hned za přechodem v Hoře Svaté Kateřiny. Tam se koná tato slavnost v pátek 30. listopadu a 7. prosince od 18,00 hodin, v sobotu 2. a 9. a 16. prosince od 16,00 hodin. Podobně těsně za hranicemi se koná Mettenschicht na Cínovci v Porhlídkové štole 1. prosince od 10,00 hodin.

Na stránkách Turistické centrály pro Krušné hory Tourismusverband Erzgebirge si můžete stáhnout brožuru Advent na Stříbrné stezce v češtině, kde najdete další tipy na hornické přehlídky a slavnosti, včetně kontaktů.

Foto: Vánoční hornická hudba na trhu v Annaberg-Buchholz, Archív Tourismusverband Erzgebirge e.V.